Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Στρατιωτική βάση στην Τσουκότκα: Οι Ρώσοι 85 χλμ απο τις ακτές της Αλάσκα


Την περασμένη εβδομάδα κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ρώσος υπουργός εθνικής άμυνας, Sergei Shoigu, ανακοίνωσε τις προθέσεις του ρωσικού επιτελείου να δημιουργήσει, μέχρι το 2018, μια ταξιαρχία παράκτιας άμυνας στον Αυτόνομο θύλακα της Τσουκότκα, 85 χλμ απο τις ακτές των Η.Π.Α στην Αλάσκα. Αναλυτικά, ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση, που πάρθηκε το 2015, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παράκτιας άμυνας που θα εκτείνεται από την Αρκτικό κύκλο στα βόρεια μέχρι την περιοχή Primorye στον νότο.

Στόχος του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι να εξασφαλίσει τον έλεγχο των κλειστών θαλάσσιων ζωνών στον νησιωτικό αρχιπέλαγος των Κουρίλων και τον Βερίγγειο Πορθμό, να καλύπτει τα δρομολόγια και να παρέχει στρατηγική βοήθεια στον Στόλο του Ειρηνικού στην Άπω Ανατολή και στον βόρειο αρκτικό κύκλο, και να αυξήσει την βιωσιμότητα, σε περίοδο επιχειρήσεων, των ρωσικών ναυτικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων που θα επιχειρούν στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η νέα κατανομή των δυνάμεων παράκτιας άμυνας θα συμβάλει στην εξασφάλιση της άμυνας των αραιοκατοικημένων ανατολικών ακτών της Ρωσίας.

Πολλοί αναλυτές έχουν επιστήσει την προσοχή τους σε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο ρωσικός στρατός δεν έχει και ούτε είχε σχηματισμούς αποκλειστικά για την παράκτια άμυνα της Ρωσίας. Επίσης θα είναι η πρώτη φορά απο το τέλος του Ψυχρού πολέμου που ρωσικές δυνάμεις θα είναι κοντά σε δυτικές δυνάμεις και μάλιστα κοντά στα αμερικανικά σύνορα και επιπλέον, πολλοί θεωρούν οτι η συγκεκριμένη βάση της Τσουκότκα θα γίνει πολύ πιθανόν η έδρα των βαλλιστικών πυραύλων S-400  και 9K720 Iskander στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας.

Μάλιστα για το θέμα ο ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής, Sergei Ishchenko, «με τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους τόσο κοντά στην Αλάσκα, οι οποίοι θα στοχεύουν τα αμερικανικά F-22 Raptor, όταν τα τελευταία θα απογειώνονται για να συνοδεύουν τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, η υπηρεσία και ο ύπνος των στελεχών στις αμερικανικές βάσεις στο Elmendorf base και στο Fort Richardson δεν θα είναι τόσο ήρεμη πλέον».


Να αναφέρουμε πως ο Αυτόνομος θύλακας Τσουκότκα (ρωσικά: Чуко́тский автоно́мный о́круг) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, στο Διαμέρισμα της Άπω Ανατολής. Εκτείνεται στη βορειοανατολική εσχατιά της χώρας, στο σημείο που συναντώνται δύο ωκεανοί, ο Αρκτικός και ο Ειρηνικός. Πρωτεύουσά του είναι το Ανάντιρ (11.038 κάτοικοι - απογραφή 2002), η μοναδική πόλη ολόκληρης της περιοχής.

Το ανατολικό άκρο της Τσουκότκα (ακρωτήριο Ντεζνιόβ και νήσος Μεγάλος Διομήδης) βρίσκεται ανατολικά του 180ου μεσημβρινού, κάνοντάς το το μοναδικό σημείο της Ρωσίας που βρίσκεται στο δυτικό ημισφαίριο! Η απόστασή του Ντεζνιόβ από το ακρωτήριο Πρίγκηψ της Ουαλίας (Αλάσκα) είναι πολύ μικρή - μόλις 85 χιλιόμετρα, όσο είναι το πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού που τα χωρίζει. Για το λόγο αυτό η Τσουκότκα παραμένει ακόμα και σήμερα τόσο στρατιωτικοποιημένη που χρειάζεται κανείς ειδική άδεια για να την επισκεφθεί. Μάλιστα το χειμώνα ο πορθμός παγώνει, εξωθώντας τους τολμηρούς σε απόπειρες διάβασής του!

Το καθεστώς και το όνομα του θύλακα οφείλεται στους Τσούκτσι, έναν αυτόχθονα πληθυσμό που σήμερα αντιπροσωπεύει το 1/4 του πληθυσμού. Άλλοι αυτόχθονες πληθυσμοί (Εσκιμώοι, Εβένοι, Τσουβάνοι) δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 10%. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρώσοι (52%).

Από το 2001 κυβερνήτης της Τσουκότκα είναι ο Ρομάν Αμπραμόβιτς, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ο Αμπραμόβιτς έχει επενδύσει πολιτικά στην περιοχή με μια σειρά ευεργεσιών, αλλά και οικονομικά, μιας και το υπέδαφος της είναι πλούσιο σε πόρους που έως τώρα έχουν μείνει ανεκμετάλλευτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: