Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Η Ασία θα κοιτάξει τους Ολυμπιακούς αγώνες για να απαλύνει τον πόνο της


Δημήτρης Βαρσάνης

Τη τελευταία φορά που πήγε η Ασία στη Βραζιλία με τέσσερις εκπροσώπους δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 πρόκειται να είναι ένας πιο ευτυχισμένος κυνηγότοπος από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Και οι τρεις Ασιατικές ομάδες - Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Ιράκ - προετοιμάζονται για το τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας τερματίσει όλοι τους στη πρώτη τετράδα κατά το παρελθόν. Η ήπειρος θα ήθελε να κατέχει και ένα τέτοιο ρεκόρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Ασία λατρεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια μεγάλη υπόθεση για τη μεγαλύτερη Ήπειρο του κόσμου. Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, δίνουν λίγη σημασία από το ποιες ομάδες θα κερδίσουν μετάλλια και με την έναρξη μιας νέας σεζόν μπροστά τους υπάρχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.



Προς την Ανατολή είναι διαφορετικό. Για τη Νότια Κορέα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η δεύτερη σημαντική διοργάνωση πίσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο αν προσπεράσουμε το Κύπελλο Ασίας. Καθώς η Εθνική της ομάδα κέρδισε το χάλκινο το 2012, οι ποδοσφαιρικές οικογένειες της χώρας πανηγύριζαν μιας και είχε χορηγηθεί απαλλαγή στους παίκτες  όλοι όσοι πήραν ένα ολυμπιακό μετάλλιο) από τη στρατιωτική θητεία των 21 μηνών που όλοι οι αρτιμελείς άνδρες πρέπει να ακολουθήσουν πριν τα 30 τους.


Στη Κορέα είναι εξίσου πρόθυμοι να ανέβουν στο βάθρο στο Ρίο όμως ο όμιλος τους δεν είναι καθόλου εύκολος. Το εναρκτήριο παιχνίδι τους κατά των Φίτζι είναι θεμιτό(αν και τα σχόλια από τον προπονητή Shin Tae-Yong ότι καθεμία από τις 16 ομάδες είναι σε θέση να κερδίσει ένα μετάλλιο "εκτός από τα Φίτζι" μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ) και στη συνέχεια υπάρχουν οι δοκιμασίες κατά της Γερμανίας και του Μεξικού που πήρε το χρυσό στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες.


Η πολλή πίεση θα είναι πάνω στα έμπειρα αστέρια τους Son Heung-Min της Tottenham και του Suk Hyun-JuK της Porto. Οι συγκεκριμένοι δύο επιθετικοί θα έχουν την αποστολή να βάζουν τα γκολ για να φτάσουν τους "πολεμιστές" έως τα ημιτελικά τουλάχιστον, αν και η πραγματικότητα μπορεί να είναι κάπως διαφορετική.
Η κορεατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (KFA) είναι πολύ χαρούμενη που δόθηκε στο επιθετικό δίδυμο η άδεια από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους τους, οι οποίοι δεν είναι και υποχρεωμένοι να το πράξουν δεδομένου ότι δεν είναι μια αναγνωρισμένη διοργάνωση από τη FIFA. Οι ομάδες από τη Κορέα όμως δεν έδωσαν το "πράσινο φως" σε εκείνους που κλήθηκαν.



Η Ιαπωνία επίσης. Μπορεί να μην υπάρχει στρατιωτική απαλλαγή, αλλά υπάρχει μια παρόμοια επιθυμία να πετύχει σε αυτό το τουρνουά, ειδικά μετά την απώλεια του χάλκινου μεταλλίου από τη Κορέα το 2012. Gu παίζει ποδοσφαιρική ομάδα του στην J.League για Κονσαντόλε Σαπόρο και προσθέτει:"Για την Ιαπωνία ήταν λυπηρό που δεν κατάφερε να πάρει ένα μετάλλιο στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, θα υπάρξει μια ισχυρότερη επιθυμία όσο ποτέ να κερδίσει ένα μετάλλιο στο Ρίο".


Η ήττα πριν τέσσερα χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για τον προπονητή της Makoto Teguramori. Η Ιαπωνία κατεκτησε τη διοργάνωση Under-23 της Ασίας νωρίτερα αυτό το έτος, ανατρέποντας τα εις βάρος της δύο τέρματα επί της Νοτίου Κορέας στο τελικό. Ήταν ένα μέτρο εκδίκησης για τους "σαμουράι" και ανεβαίνοντας στο βάθρο στη Βραζιλία θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα.
Σε αντίθεση με το Κορεάτη ομόλογό του, ο Teguramori έχει πάρει πολλούς παίκτες από τη χώρα. Και οι τρεις - άνω των 23 - παίκτες παίζουν στη J.League, αλλά η περισσότερη προσοχή θα δοθεί στον Takuma Asano που υπογράφηκε πρόσφατα από την Arsenal και ήταν ο σκόρερ των δύο γκολ σε αυτό το δραματικό comeback κατά της Κορέας. Ο τεχνικός της Ισπωνίας θεωρεί ότι το εναρκτήριο παιχνίδι απέναντι στη Νιγηρία θα είναι ένα must-win game. "Θα φτιάξει ή θα σκορπίσει τις πιθανότητές μας για ένα μετάλλιο', είπε κατά την έξοδό του από το Τόκιο.
Στη συνέχεια, έρχεται ένα παιχνίδι εναντίον της Κολομβίας και η πορεία της στον όμιλο τελειώνει εναντίον της Σουηδίας. Κάθε παιχνίδι θα μπορούσε να εξελιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο όμως η ομάδα της Ιαπωνίας είναι γεμάτη από τεχνική άποψη με ταλαντούχους παίκτες όλοι πρόθυμοι να εντυπωσιάσουν. Λαμβάνοντας ένα μετάλλιο θα τους κατατάξει μαζί με την επίτευξη της ομάδας του 1968 που πήρε το χάλκινο στο Μεξικό.


Το Ιράκ τώρα τερμάτισε τέταρτο το 2004 στην Αθήνα. Το ταλέντο ήταν πάντα εκεί και έχει την ικανότητα να επιτύχει κάτι το ιδιαίτερο. Όμως πολύ πιθανό είναι να συμβεί και το αντίθετο.


Ο όμιλος είναι πολύ δυνατός. "Τα Λιοντάρια της Μεσοποταμίας" ξεκινούν με ένα παιχνίδι εναντίον της Δανίας και στη συνέχεια έρχεται η μεγάλη δοκιμασία της Βραζιλίας. Εάν η Κορέα έχει περισσότερα κίνητρα από ό, τι οι περισσότεροι να πετύχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της στρατιωτικής απαλλαγής, η Βραζιλία είναι εξίσου απελπισμένη για να κερδίσει κάτι στο σπίτι της. Η Barcelona διαμήνυσε στη χώρα του καφέ ότι θα μπορούσε να έχει τον Neymar είτε στο Copa America είτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι όμως και στα δύο. Η Βραζιλία επέλεξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το Ιράκ είναι εδώ και καιρό στην ευχάριστη θέση να καλέσει νέους στην ομάδα που διαθέτουν πολλή Διεθνή εμπειρία. Ο επιθετικός Mohannad Abdul-Raheem έχει ήδη σκοράρει πέντε γκολ για την πρώτη ομάδα, ο Humam Tarik είναι ένας ασυνεπής αλλά ταλαντούχος μέσος αγωνιζόμενος πάνω από 30 φορές,  ενώ ο Ali Adnan παίζει για την Udinese στη Serie A.
Οι προετοιμασίες μπορεί να είναι δύσκολες για τη χώρα λόγω της πολιτικής αναταραχής της όμως η ομάδα είναι περπατημένη και ταλαντούχα. Ο πρώτος όμιλος μπορεί να είναι δύσκολος όμως έτσι πρέπει να γίνει. Αν ο προπονητής τους Saad Abdul-Amir καταφέρει να τους ενώσει, το Ιράκ θα μπορούσε να φτάσει μακριά όμως το "αν" είναι αρκετά μεγάλο.
Εν τέλει, οι τρεις ομάδες από την Ασία έχουν μια καλή ευκαιρία να γυρίσουν στη σκηνή του χειρότερου εφιάλτη της Ηπείρου ανοικοδομώντας τη φήμη της ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: