Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Σε ποιους έπεσε βαρύς ο πέλεκυς στις πρώτες χρονιές του Mourinho στις ομάδες του


Δημήτρης Βαρσάνης

Κάθε κορυφαίος προπονητής έχει τη δική του ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που τον βοήθησε να φθάσει στην κορυφή του αθλήματος όμως ίσως ένα πράγμα που τους συνδέει όλους είναι οι ακλόνητες και αδίστακτες αποφάσεις τους.
Η συναισθηματικότητα είναι μια αρετή που σπάνια έχει μια θέση στο ποδόσφαιρο όπως φαίνεται σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο, όταν ένας προπονητής κατευθύνει ήσυχα ένα θρύλο του συλλόγου ή ένα πολύ σεβαστό παίκτη στα αποδυτήρια προς την πόρτα εξόδου. Αυτό ισχύει για όλους τους κορυφαίους τεχνικούς της Premier League (Pep Guardiola, Jurgen Klopp, Antonio Conte) καθώς και για τον πιο αδίστακτο από όλους αυτούς Jose Mourinho.
Κατά τη διάρκεια της υψηλού επιπέδου σταδιοδρομία του, ο Mourinho δεν ήταν ποτέ κάποιος που απέφευγε να πάρει μεγάλες αποφάσεις, όταν πρόκειται να άφηνε να φύγουν παίκτες από το νέο του σύλλογο και μερικοί ποδοσφαιριστές το διαπίστωσαν με το πιο σκληρό τρόπο. Ο Bastian Schweinsteiger είναι ένας από αυτούς που έχουν κριθεί ως πλεόνασμα στις απαιτήσεις του σκληρού Πορτογάλου προπονητή και εξορίστηκε για να προπονηθεί με την Under-23 μετά την επιστροφή του στο Carrington.
Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας δεν είναι ο πρώτος που του δόθηκε η εντολή από τον Mourinho να βρει καινούργια στέγη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του σε έναν νέο σύλλογο αν και η παρακάτω λίστα παικτών μπορεί να επιβεβαιώσει.



Porto 2002 - 2003

Ο Mourinho έφτασε στη Porto στα μέσα της σεζόν 2001-02 και κατάφερε να κατευθύνει τον σύλλογο στη τρίτη θέση πίσω από τη Sporting Lisbon και τη Boavista.
Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2002 ως εκ τούτου, ήταν μια πρώτη ευκαιρία να "κόψει" και να "ράψει" την ομάδα στα μέτρα του και σίγουρα το έκανε πολύ αποτελεσματικά καθώς η Parma κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Πορτογαλίας όπως και το Κύπελλο UEFA την επόμενη χρονιά.

Jorge Andrade
Εμφανίσεις με τη Porto: 68
Πωλήθηκε στη: Deportivo La Coruna (11 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Οικονομικοί λόγοι.

Η Porto δεν ήταν σε θέση να αρνηθεί την σημαντική προσφορά της Deportivo La Coruna για τον Andrade και ο Mourinho είχε ήδη ένα έτοιμο αντικατάσταση στο πρόσωπο του Ricardo Carvalho.

Carlos Paredes
Εμφανίσεις με τη Porto: 79
Πωλήθηκε στη: Reggina(4,1 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Οικονομικοί λόγοι / δεν χρειαζόταν πλέον.
Παρόμοιο με το Deal του Andrade, ο Mourinho ήταν σε θέση να αποχωριστεί τον παίκτη, ενώ ο αντικαταστάτης του ήταν φθηνός. Στη θέση του Paredes στη μεσαία γραμμή ήρθε Maniche, ο οποίος προσχώρησε σε μια ελεύθερη μεταγραφή από την Benfica
Hugo Ibarra
Εμφανίσεις με τη Porto: 20
Πωλήθηκε στη: Boca Juniors (δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.
Στον Ibarra επετράπη να επιστρέψει στην Boca Juniors μετά την υπογραφή του Paulo Ferreira από την Vitoria Setubal.



Chelsea 2004 - 2005

Ο Claudio Ranieri απολύθηκε αφότου οδήγησε τη Chelsea σε μια δεύτερη θέση στην Premier League (πίσω μόνο από τους "Invincibles" της Arsenal), και στα ημιτελικά του Champions League.
Παρ 'όλα αυτά, ο Mourinho ήταν ξεκάθαρα απογοητευμένος από την ομάδα που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του και μια σειρά από παίκτες έφτασαν και αναχώρησαν από το Stamford Bridge. Οι "μπλε" κατέκτησαν τη Premier Leaague και το League Cup την επόμενη χρονιά.

Juan Sebastian Veron
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 14
Πωλήθηκε στη: Inter (διετής δανεισμός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.

Τελείωσε πολύ απελπιστικά η περίοδος του Veron στο Δυτικό Λονδίνο με τον Mourinho να στέλνει τον Αργεντινό πλέιμεικερ στην Inter με τη μορφή του δανεισμού για δύο χρόνια.

Hernan Crespo
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 73
Πωλήθηκε στη: Milan (δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Προσωπικοί λόγοι.

Ένας άλλος παίκτης που κινήθηκε στο Μιλάνο. Αυτή τη φορά, ο Crespo δυσκολεύτηκε να εγκατασταθεί στο Λονδίνο παρόλο που ο ίδιος είχε επιστρέψει για να παίξει ένα ρόλο στην πορεία της Chelsea προς το πρωτάθλημα τη σεζόν 2005-06.
Jimmy Floyd Hasselbaink
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 177
Πωλήθηκε στη: Middlesbrough(ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Ένας αγαπημένος των οπαδών στο Stamford Bridge, στον Hasselbaink επετράπη να φύγει για να αφήσει χώρο στους Didier Drogba και Mateja Kezman.

Marcel Desailly
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 222
Πωλήθηκε στη: Al-Gharafa (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Πέρασε έξι εξαιρετικές χρονιές στη Chelsea συμπεριλαμβανομένου ενός από τους δύο αρχηγούς της ομάδας, αλλά πλέον δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.
Boudewijn Zenden
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 59
Πωλήθηκε στη: Middlesbroug
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Ο Zenden αγωνίστηκε ως δανεικός στη Middlesbrough την προηγούμενη χρονιά και σφράγισε τη μόνιμη μεταγραφή του στο Riverside μετά τη λήξη του συμβολαίου του.
Mario Melchiot
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 164
Πωλήθηκε στη: Birmigham (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Η πενταετής περίοδος του Ολλανδού δεξιού μπακ στη Chelsea έπαψε να υφίσταται μετά την απόκτηση του Paulo Ferreira από την πρώην ομάδα του Mourinho, τη Porto
Jesper Gronkjaer
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 119
Πωλήθηκε στη: Birmigham(3 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.

Ο σκόρερ ενός από τα σημαντικότερα γκολ της Chelsea στην ιστορία της εναντίον της Liverpool την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002-03, ο Gronkjaer εντάχθηκε με τον Melchiot στη Birmigham.
Άλλοι που έφυγαν: Marco Ambrosio, Neil Sullivan, Jurgen Macho, Carlton Cole (δανεικός)



Inter 2008-2009
Η Inter ήταν άνετα η πιο κυρίαρχη ομάδα στην Ιταλία εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά ο Mourinho ήταν επιφορτισμένος με την ανάπτυξη τους σε μια σημαντική δύναμη στην Ευρώπη.
Αρκεί να πούμε ότι έκανε ακριβώς αυτό κατευθύνοντας την στη κατάκτηση του Champions League το 2010.
Pele
Εμφανίσεις με την Inter: 16
Πωλήθηκε στη: Porto (5 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Μέρος της συμφωνίας για την μεταγραφή του Ricardo Quaresma.
Ο Pele είχε δείξει πολλές υποσχέσεις μια χρονιά πριν από την άφιξη του Mourinho, αλλά του δόθηκε η άδεια να φύγει για να "γλυκάνει" τη μεταγραφή του Ricardo Quaresma από την Porto
David Suazo
Εμφανίσεις με την Inter: 40
Πωλήθηκε στη: Benfica (Δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.
Μετά την αποτυχία του να εντυπωσιάσει στην παρθενική του χρονιά ο Suazo στάλθηκε δανεικός στη Benfica
Adriano
Εμφανίσεις με την Inter: 153
Πωλήθηκε στη: Flamengo (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του λύθηκε κοινή συναινέσει
Ο Mourinho έβαλε τα δυνατά του για να εξάγει το σημαντικό ταλέντο του Adriano, αλλά τελικά αποδέχτηκε ότι ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο και το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου επιθετικού τερματίστηκε τον Απρίλιο του 2009.
Ricardo Quaresma
Εμφανίσεις με την Inter: 32
Πωλήθηκε στη: Chelsea(δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Απέτυχε να χωρέσει στα σχέδια του Mourinho.

Η μεγαλύτερο μεταγραφή του Mourinho εν όψει της σεζόν 2008-09, δεν κατάφερε να δώσει τα αναμενόμενα στο πρώτο μισό της σεζόν που οδήγησε στο δανεισμό του στη Chelsea, όπου και εκεί απέτυχε να έχει μεγάλη επίδραση.
Alvaro Recoba
Εμφανίσεις με την Inter: 260
Πωλήθηκε στον: Πανιώνιο (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Τερματίστηκε το συμβόλαιο του.

Ένας θρύλος για την Inter, όπου όμως δεν ήταν ο παίκτης της περιόδου 2003 - 2006, αφού πέρασε μια χρονιά με τη μορφή του δανεισμού στη Torino, έφυγε οριστικά λίγο μετά την άφιξη του Mourinho για τον Πανιώνιο.
Santiago Solari
Εμφανίσεις με την Inter: 61
Πωλήθηκε στη: San Lorenzo (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Ο πρώην άνδρας της Real Madrid ήταν μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στα τρία χρόνια του στην Inter και του επετράπη να γυρίσει στην Αργεντινή μετά τη λήξη του συμβολαίου του.


Real Madrid 2010-11
Η Barcelona του Pep Guardiola έμοιαζε ασταμάτητη και ο Mourinho ήταν ο άνθρωπος που προσλήφθηκε από τον Florentino Perez για να βάλει ένα τέλος στην κυριαρχία της.
Απέτυχε να το πράξει στην πρώτη του σεζόν όμως κατάφερε να κατακτήσει τη La Liga στη δεύτερη χρονιά του.
Rafael van der Vaart
Εμφανίσεις με τη Real Madrid: 73
Πωλήθηκε στη: Tottenham (9 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.

Έφυγε για τη Tottenham στη τελευταία μέρα των μεταγραφών αφού έγινε δεύτερη επιλογή πίσω από τον Mesut Ozil ο οποίος ήρθε από τη Werder Bremen.
Raul
Εμφανίσεις με τη Real Madrid: 741
Πωλήθηκε στη: Schalke (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Ο θρυλικός αρχηγός του συλλόγου και ο κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έφυγε από το Bernabeu μετά από 16 εξαιρετικά επιτυχημένα χρόνια για να ξεκινήσει μια νέα πρόκληση στη Γερμανία.
Guti
Εμφανίσεις με τη Real Madrid: 542
Πωλήθηκε στη: Besiktas (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Ένας άλλος θρύλος που του επετράπη να φύγει ήταν ο Guti ο οποίος εντάχθηκε στη Besiktas όπου εν τέλει αποσύρθηκε εκεί.
Christoph Metzelder
Εμφανίσεις με τη Real Madrid: 31
Πωλήθηκε στη: Schalke (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε.

Οι τραυματισμοί διατάραξαν σοβαρά τη τριετή θητεία του Metzelder στη Μαδρίτη και αυτός συνδέθηκε με τον Raul στη Schalke.
Royston Drenthe
Εμφανίσεις με τη Real Madrid: 65
Πωλήθηκε στη: Hercules (δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.
Αφού απέτυχε να χτίσει πάνω ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο ξεκίνημα του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under 21 το 2007, ο Drenthe δεν έκανε καμία εμφάνιση κάτω από τον Mourinho με συνέπεια να δοθεί δανεικός στη Hercules και στην Everton πριν αποχωρήσει οριστικά το 2012.


Chelsea 2013 - 2014
Ήταν οι μέρες όπου η Chelsea κυριάρχησε στην Premier League με τον τρόπο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της τεράστιας επιτυχίας στην πρώτη θητεία του Mourinho ως επικεφαλής του συλλόγου.
Μια πρώτη χρονιά χωρίς τρόπαιο ακολουθήθηκε από ένα πρωτάθλημα και ένα Capital One Cup πριν καταρρεύσουν τα πάντα στη τελευταία του χρονιά
Juan Mata
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 135
Πωλήθηκε στη: Manchester United (38 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Απέτυχε να προσαρμοστεί στις μεθόδους του Mourinho.

Υπήρξε ένα ευρύ σοκ όταν ο Mourinho έβγαλε τον Mata από την αρχική του ενδεκάδα, καθώς ο Ισπανός είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου παίκτη του συλλόγου της χρονιάς για δύο συνεχόμενα έτη. Η έλλειψη της δύναμης του αντικαταστάθηκε από τον "Soft" και μαλθακό Oscar στη μεσοεπιθετική γραμμή της Chelsea
Kevin de Bruyne
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 9
Πωλήθηκε στη: Wolfsburg (19 εκατομμύρια λίρες)
Λόγος αποχώρησης: Μάλωσε με τον Mourinho

Ξεκίνησε το πρώτο παιχνίδι της σεζόν όμως σύντομα βρέθηκε εκτός ομάδας. Έφυγε για να πάει στη Wolfsburg στα μέσα της σεζόν όπου άνθισε σε έναν από τους καλύτερους μέσους στην Ευρώπη.
Romelu Lukaku
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 15
Πωλήθηκε στην: Everton (Δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν βρισκόταν στα σχέδια της πρώτης ομάδας.

Ένα κακοεκτελεσμένο πέναλτι στην ήττα στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ από τη Bayern οδήγησε τον Lukaku στην αποχώρηση του για την Everton με τη μορφή του δανεισμού πριν υπογράψει με μόνιμη μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι.
Victor Moses
Εμφανίσεις με τη Chelsea : 44
Πωλήθηκε στη:Liverpool (δανεικός)
Λόγος αποχώρησης: Δεν βρισκόταν στα σχέδια της πρώτης ομάδας.

Πήγε δανεικός στην Liverpool λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στη θέση του. Τελικά τερμάτισε μια θέση πιο πάνω από το σύλλογο του Λονδίνου τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της Premier League με τους "κόκκινους".
Michael Essien
Εμφανίσεις με τη Chelsea: 256
Πωλήθηκε στη: Milan (ελεύθερος)
Λόγος αποχώρησης: Δεν χρειαζόταν πλέον.

Ένας αγαπημένος του Mourinho κατά την πρώτη του περίοδό στη Chelsea, στον Essien επετράπη να φύγει σύντομα στη δεύτερη περίοδό του μετά από τους διαδοχικούς τραυματισμούς του που τον οδήγησαν στη μείωση της ικανότητας του.

Άλλοι που έφυγαν: Jeffrey Bruma, Florent Malouda (μόνιμα), Marko Marin, Josh Mceachran, Oriol Romeu (δανεικοί)

Δεν υπάρχουν σχόλια: