Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Εμπλοκή αμερικανικού αντιτορπιλικού με 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης του Ιράν (βίντεο)


Την Τετάρτη 24/8/2016 άλλο ένα ναυτικό επεισόδιο προστέθηκε στην άτυπη αψιμαχία που διεξάγεται στον Περσικό κόλπο μεταξύ Ιράν και αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, 4 ιρανικά περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, που ανήκουν στους φρουρούς της ισλαμικής επανάστασης,, παρενόχλησαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Nitze που μαζί με το αντιτορπιλικό USS Mason πραγματοποιούσαν περιπολία κατα την διέλευσή του απο τον περσικό κόλπο. Το αμερικανικό πλοίο χτύπησε την κόρνα και έριξε προς την κατεύθυνση των ιρακινών πλοίων 10 φωτοβολίδες ως προειδοποίηση, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τα συγκεκριμένα σκάφη. Το περιστατικό δεν έλαβε συνέχεια καθώς μετά απο λίγο τα ιρακινά σκάφη απεμπλάκησαν.

Η ιρακινή κυβέρνηση υπερασπίστηκε την πράξη αυτή των Φρουρών της επανάστασης αναφέροντας πως δουλειά των περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης είναι να ελέγχουν τα θαλάσσια σύνορα του Ιράν και εντοπίσουν απειλή εισβολής να την αντιμετωπίζουν. Απο την μεριά του το αμερικανικό πεντάγωνο έχει επιστήσει την προσοχή στα στελέχη του πολεμικού ναυτικού μετά το ντροπιαστικό περιστατικό της 10ης Ιανουαρίου όταν είχαν συλληφθεί Αμερικανοί ναύτες των περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης του ναυτικού των ΗΠΑ. Μετά απο έρευνα του ΓΕΝ των ΗΠΑ καταδείχτηκε οτι οι συγκεκριμένοι ναύτες έπλεαν άνευ εντολής κοντά στο νησί Φαρσί, μια βάση των Φρουρών της επανάστασης και δεν προχώρησαν στα κατάλληλα μέτρα κατα την προσέγγιση τους απο τις ιρανικές δυνάμεις. Όλοι οι ναύτες του επεισοδίου απολύθηκαν στην συνέχεια απο τις τάξεις του Αμερικανικού ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: