Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Στο αμερικανικό πεντάγωνο τα πνευματικά δικαιώματα βιβλίου Αμερικανού βατραχάνθρωπου


Ήταν το 2012 όταν το πρώην στέλεχος των Navy Seals και της DEVGRU, Matt Bissonnette, εκδίδει με το ψευδώνυμο  Mark Owen την αυτοβιογραφία του, «No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden» στην οποία συμπεριέλαβε την πορεία του στους Navy Seals και την DEVGRU καθώς και την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το βιβλίο έγινε γρήγορα Best seller.

Η απόφαση όμως, τόσο της εκδοτικής όσο και του ίδιου του Bissonnette, να μην στείλουν αντίτυπο στο αμερικανικό πεντάγωνο, ώστε να λάβουν και απο εκεί την έγκριση για να εκδόσουν το έργο, οδήγησε σε μια πολυετή δικαστική πάλη που τελικά τέλειωσε την περασμένη Παρασκευή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγορούσε οτι ο Bissonnette/ Owen αποκάλυψε στο βιβλίο απόρρητες πληροφορίες πάνω στον τρόπο μάχης, και στις επιχειρήσεις των SEALS και της DEVGRU και πως θα μπορούσε να κινηθεί εναντίων του με κατηγορίες τόσο για την αποκάλυψη εμπιστευτικών εγγράφων όσο και για ποινικές κατηγορίες. 


Πολλοί παλιοί συνάδελφοί του τον αποκάλεσαν προδότη που δεν ζήτησε την έγκριση του πενταγώνου και εξέθεσε πολλούς εν ενεργεία συναδέλφους του και επίσης η Αλ Κάιντα τον επικήρυξε ως πιθανό υπεύθυνο για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν. Επίσης η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε η αφορμή να εξεταστούν με τις ίδιες κατηγορίες 7 υποβρύχιοι καταστροφείς του Αμερικανικού Ναυτικού που το 2000 έδωσαν πληροφορίες για τις τακτικές και τον τρόπο μάχης των SEALS στην εταιρία Activision για την παραγωγή του Call of duty: modern warfare 2.

Τελικά το τέλος αυτού του Γολγοθά δόθηκε την παρασκευή, όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ο συγγραφέας να αποδώσει στο αμερικανικό δημόσιο το ποσό των 6,8 εκ. δολαρίων τα οποια επιπλέον κέρδη παλαιότερα και νεότερα θα βγουν απο την πώλησή του, να δώσει στο αμερικανικό πεντάγωνο τα πνευματικά δικαιώματα και ως αντάλλαγμα, το αμερικανικό δημόσιο θα αποσύρει τις όποιες κατηγορίες προς τον συγγραφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: