Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Απέτυχε ή όχι η πολιτική εισόδου των γυναικών σε μάχιμες θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α;


Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ash Carter ανακοίνωσε οτι πλέον και οι γυναίκες θα μπορούν να αναλάβουν πιο πολλές μάχιμες ειδικότητες σε ολους τους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η συγκεκριμένη απόφαση δίχασε την κοινότητα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων καθώς εκφράστηκαν φόβοι οτι μια τέτοια παραχώρηση θα οδηγούσε σε πτώση των κριτηρίων εισδοχής. Τελικά, μετά απο 8 μήνες μόνο 100 γυναίκες έχουν ενταχθεί στις ανοιχτές για το γυναικείο φύλο ειδικότητες πρώτη γραμμής κάνοντας τους επικριτές τις αποφάσεις να μιλούν για αποτυχία αυτής της πολιτικής.

Χαρακτηριστική εικόνα της αδυναμίας των γυναικών να εισαχθούν στις μαχιμες ειδικότητες παρατηρείται στο Σώμα των πεζοναυτών. Έξι από τις επτά γυναίκες που έχουν πάρει στο τεστ φυσικής κατάστασης για να ενταχθούν στους πεζοναύτες έχουν αποτύχει, ένα ποσοστό 85,7%. Μεταξύ των ανδρών, το ποσοστό αποτυχίας είναι περίπου 2,7%.

Κατα τους επικριτές,  αυτά τα ποσοστά εκφράζουν μια ανησυχητική εικόνα για το αξιόμαχο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Ενώ για τους υποστηρικτές των αλλαγών το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό για να κάνουν γίνονται αυτές οι κρίσεις.

«Είναι αρκετά υποκριτικό να προεξοφλούν μια αποτυχία ενός ολόκληρου φύλου βάση ενός μέγεθους δείγματος επτά γυναικών» ανέφερε η γερουσιαστής Jackie Speier, μέλος της υποεπιτροπής της Βουλής για την Εποπτεία και την Έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Με αυτή τη λογική, επειδή περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες απέτυχαν στην δοκιμή - θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να υπηρετήσουν στον στρατό;»

Να σημειωθεί πως οι λογική της συγκεκριμένης απόφασης του αμερικανικού υπουργείου στόχευε και στοχεύει στην υπαρξη μόνιμων χαμηλόβαθμων στελεχών σε αυτές τις ειδικότητες και απο τα δύο φύλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: