Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Sevilla: Είσοδος στα πολύ βαθιά για τον Sampaoli στην Ευρώπη


Δημήτρης Βαρσάνης

Οι αναταραχές το καλοκαίρι αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο στη Sevilla όμως ακόμη και για τα στάνταρ τους αυτή ήταν μια ιδιαίτερα ταραγμένη preseason.



Αποχαιρέτησε ο Unai Emery, ο προπονητής ο οποίος τους οδήγησε σε τρεις συνεχόμενους θριάμβους στο Europa League. Έφυγαν ο Ever Banega, ο Kevin Gameiro και ο Grzegorz Krychowiak, βασικοί παράγοντες κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως επίσης και οι Coke και Jose Antonio Reyes, δύο άνδρες από τη περιοχή που είχαν σημαντική επιρροή στα αποδυτήρια.



Στη θέση τους, το ρόστερ της Sevilla έχει "Αργεντινοποιηθεί" με το διορισμό του Jorge Sampaoli ως πρώτο προπονητή και την άφιξη πέντε συμπατριωτών του - Franco Vazquez, Gabriel Mercado, Joaquin Correa, Luciano Vietto και Matias Kranevitter - μεταξύ των εννέα νέων μεταγραφών της. Ενδεχομένως να γίνουν δύο ακόμα κινήσεις πριν από το κλείσιμο της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.
Οι παίκτες έχουν αλλάξει και έτσι θα γίνει και με το στυλ παιχνιδιού. Κάτω από τον Emery, η Sevilla ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ομάδα αντεπιθέσεων και κατά μέσο όρο κατείχε οριακά λιγότερο από το 50% κατοχής σε κάθε μία από τις τρεις χρονιές του στο τιμόνι του συλλόγου. Αντιθέτως ο Sampaoli - ο οποίος ηγήθηκε της επιτυχίας της Χιλής στο Copa America του 2015 - θέλει οι ομάδες του να κυριαρχούν απέναντι στους αντιπάλους τους με ένα υψηλό ποσοστό κατοχής, έξυπνης κίνησης και ένα ασφυκτικό πρέσινγκ.


"Όλα έχουν αλλάξει", δήλωσε ο αμυντικός Daniel Carrico, ένας από τους μόλις τέσσερις επιζώντες από την ομάδα που κέρδισε το πρώτο από τα τρία τρόπαια του Europa League της Sevilla το 2014: "Ο προπονητής, η φιλοσοφία παιχνιδιού, το στυλ, η μεθοδολογία ... Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα επειδή δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Από την ένατη Αυγούστου υπάρχει ένα άλλο τρόπαιο μπροστά μας".


Το συγκεκριμένο τρόπαιο είναι το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, το πρώτο στις συγκρούσεις της Sevilla με τους δύο "γίγαντες" του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Η Real Madrid θα είναι η αντίπαλος στο Trondheim απόψε, καθώς η Sevilla επιδιώκει να εκδικηθεί την ήττα τους από την ίδια αντίπαλο για τον ίδιο θεσμό το 2014. Στη συνέχεια η Barcelona περιμένει για τα δύο παιχνίδια του Σούπερ Καπ Ισπανίας μόλις πέντε ημέρες αργότερα.


Είναι ένα σκληρό "βάπτισμα" για τον Sampaoli ωστόσο αυτοί οι αγώνες και η ευκαιρία να συμμετέχει στο Champions League τον προσέλκυσαν στη Sevilla. Μια αυτοπεποίθηση στον χαρακτήρα του οποίου έχει ποδοσφαιρικές επιρροές από τους Marcelo Bielsa και Pep Guardiola, τη μοιράζει ισάξια με τον Juan Peron και τη ροκ μουσική της Νότιας Αμερικής στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας του, ο 56χρονος προπονητής προσβλέπει σε μια πρώτη ευκαιρία να μπει στα "πιτς" εναντίον των καλύτερων της Ισπανίας.


"Θα μπορούσε το στυλ παιχνιδιού μας να γίνει επικίνδυνο επειδή η Real Madrid είναι πολύ καλή στο να εκμεταλλεύεται τους ανοιχτούς χώρους" δήλωσε ο Sampaoli την Παρασκευή και συνέχισε:"Όμως εξίσου, η Real Madrid κερδίζει επίσης απέναντι στις κλειστές ομάδες. Είναι συνηθισμένοι να κυριαρχούν και θέλουμε να τους πάμε σε ένα διαφορετικό είδος αγώνα."
Η Sevilla σίγουρα θα μπει στο παιχνίδι όντας σε καλή κατάσταση έχοντας περνώντας τα έξι φιλικά της preseason με ένα τέλειο ρεκόρ. Ο Sampaoli έχει πειραματιστεί με διάφορες συνθέσεις και σχηματισμούς και ενώ υπάρχουν ακόμα μερικές ιδιορρυθμίες που πρέπει να εξομαλυνθούν, υπήρξαν θετικές ενδείξεις ότι οι παίκτες προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νέου τους προπονητή. Το ασφυκτικό τους πρέσινγκ ήταν άμεσα υπεύθυνο στα δύο τους γκολ στη νίκη με 2-0 επί της Granada το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Από τις νέες μεταγραφές, ο Kranevitter είναι αυτός που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο. Ο 23χρονος έχει εγκατασταθεί ομαλά στη θέση "Pivot" μπροστά από την άμυνα και κατέδειξε την έξυπνη χρήση της μπάλας και το εξαιρετικό διάβασμα παιχνιδιού που τον ξεχώρισε στη River Plate. Οι Correa και Pablo Sarabia και οι δύο εμφάνισαν τις λάμψεις του ταλέντου τους, ενώ ο Vietto και ο Wissam Ben Yedder είναι το είδος των κοντών, τεχνιτών και απρόβλεπτων επιθετικών που παραδοσιακά ευδοκιμούν στις ομάδες του Sampaoli. Μόνο ο Vazquez δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα.


Υπήρξαν επίσης κάποιες ελπιδοφόρες επιδόσεις από δύο μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τη περσινή χρονιά. Ο Yehven Konoplyanka επέστρεψε στην προπόνηση πεινασμένος, χωρίς μεταφραστή και είναι έτοιμος να αφήσει το σημάδι του σε ένα στυλ παιχνιδιού που θα πρέπει να ταιριάζει καλύτερα στις ικανότητές του. Ο Steven N'Zonzi είδε να παίρνει περισσότερα λεπτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εντυπωσίασε σε ένα περιπλανώμενο box-to-box ρόλο που βάζει τις φυσικές ικανότητες του για καλή χρήση.
Υπάρχει λοιπόν λόγος να πιστεύουμε ότι η Sevilla είναι σε θέση να ξεκινήσει την χρονιά της και την εποχή Sampaoli με μια πρώτη γεύση στα τρόπαια. Ο Sampaoli ήταν περισσότερο επικίνδυνη πρόσληψη από ό, τι θα περίμενε κανείς στον σύλλογο, δεδομένου ότι έφτασε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς ήθελε η ομάδα του να παίξει και τι είδους παίκτες χρειάζονται για να το διευκολύνει.
Ωστόσο αν η ομάδα του μπορεί να χτιστεί στα δικά του δεδομένα, η αναταραχή του φετινού καλοκαιριού μπορεί τελικά να αποδειχθεί η αλλαγή προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: