Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Edouard Elias: «Οι Ξένοι»


Ήταν το 2014 όταν ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Edouard Elias επέστρεψε τελικά στην Γαλλία μετά την επικίνδυνη δημοσιογραφική του αποστολή στη Συρία, στην οποία πέρασε 10 μέρες σε κατάσταση απαγωγής, και ετοιμαζόταν για το επόμενο θέμα που θα καλύψει. Την γαλλική εμπλοκή στην περιοχή της Κεντροαφρικανικής δημοκρατίας.


Στην περιοχή υπήρχαν ήδη πολλοί συνάδελφοί του αλλα ο Elias ήθελε να δείξει το θέμα απο μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Απο την οπτική γωνία των λεγεωνάριων της Γαλλικής λεγεώνας των ξένων! Έτσι πρώτος του σταθμός ήταν η Nimes όπου βρίσκεται ένα απο τα κέντρα της λεγεώνας και εκείνη την περίοδο γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει την ιστορία 20 στρατιωτών απο το κέντρο μέχρι την επαφή τους με τον εχθρό στην Αφρική.


«Στην αρχή η ιστορία ήταν να καταγράψω στον φακό την εμπλοκή του γαλλικού στρατού στην εμπλοκή. Καθώς όμως ήρθα κοντά με αυτούς τους ανθρώπους σιγά - σιγά ο φακός εστίασε πιο πολύ σε αυτούς. Δεν περίμενα να με αποδεχτούν τόσο πολύ αλλα αυτό έγινε γιατί περνούσα οτι και αυτοί και είδαν τον επαγγελματικό τρόπο που τους πλησίαζα» δήλωσε σε μια απο τις πολλές συνεντεύξεις του ο Γάλλος φωτορεπόρτερ.

Έτσι και ο ίδιος έλαβε μέρος στην εκπαίδευση των λεγεωνάριων. Η εκπαίδευση περιελάμβανε μακρά και εξαντλητική νυχτερινή πορεία, συμπεριλαμβανομένου μια 40-χιλιομέτρων που ξεκίνησε με ένα τρέξιμο οκτώ χιλιομέτρων. Μέσα σε ένα μήνα, έχασε 10 κιλά, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Για το ρεπορτάζ του αυτό, που τιτλοφορείτε «οι Ξένοι», ο Edouard Elias κέρδισε το βραβείο Remi Ochlik για το 2015.


όλο του το φωτογραφικό πορτοφόλιο μπορείτε να το δείτε εδώ και εδώ




















Δεν υπάρχουν σχόλια: