Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Extortion 17 5/6 Αυγούστου 2011: Το «Περλ Χάρμπορ» της Αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων


Ήταν 6 Αυγούστου 2011, 6 μήνες απο την επιχείρηση της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών υποβρύχιων καταστροφών Navy Seal Team Six με αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν οι Δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των Η.Π.Α γνώρισαν την δεύτερη μεγαλύτερή τους πανωλεθρία απο την επιχείρηση Red Wing (27 Ιουνίου 2005).

Εκείνη την νύχτα κατά της 22:58 στις 5 Αυγούστου, μια ομάδα 47 καταδρομών (U.S. Rangers) βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Tangi στην επαρχία Wardak στο Αφγανιστάν σε αποστολή έρευνας - εντοπισμού και εξόντωσης ενός οπλαρχηγού των Ταλιμπάν, τον Qari Tahir. Καθώς οι Rangers προσγειώθηκαν κοντά στον στόχο και εκτελούσαν την αποστολή τους, δύο ελικόπτερα του Στρατού των ΗΠΑ τύπου AH-64 Apache και ένα αεροσκάφος τύπου ένα πολεμικό AC-130 που εκτελούσαν αποστολή εναέριας προστασίας - αναγνώρισης των Αμερικανών στρατιωτών, παρατηρούν μεγάλο αριθμό οπλισμένων ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν.

Ένα απο τα ελικόπτερα Apache παρατηρεί μια ομάδα οκτώ μαχητών Ταλιμπάν περίπου 400 μέτρα βορειοδυτικά του στόχου και με την χρήση του πολυβόλου του σκοτώνει τους έξι. Μια δεύτερη ομάδα ταλιμπάν παρατηρήθηκε από το AC-130 αλλά δεν δόθηκε έγκριση για εμπλοκή. Κατα της 1:00 τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου, μια ομάδα μαχητών Ταλιμπάν (η οποία πριν την άφιξη των Αμερικανών καταδρομών είχε αποχωρήσει απο τον στόχο έφτασαν στην περιοχή) που αρχικά αποτελούνταν από μόλις 2 μαχητές είχαν ήδη αυξηθεί σε μέγεθος σε 9-10 μαχητές.


Η ομάδα στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο ομάδες, τρεις μαχητές των Ταλιμπάν πήραν θέση σε μια συστάδα δέντρων, ενώ οι υπόλοιποι 6-7 άνδρες εισήλθαν σε ένα κτίριο που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον αρχικό στόχο. Πιστεύοντας ότι ο Qari Tahir μπορεί να είναι στην συγκεκριμένη ομάδα ο διοικητής ειδικών επιχειρήσεων και ο Διοικητής της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εφεδρικές δυνάμεις (ΗΠΑ Navy SEALs), προκειμένου να εμπλακούν με αυτήν την ομάδα.

Κατά της 1:50 εγκρίθηκε το σχέδιο και ο χώρος προσγείωσης και απο τον Διοικητή εναέριων μέσων. Έτσι στις 02:00 17 Αμερικανοί υποβρύχιοι καταστροφείς μαζί 16 επιπλέον στελέχη των ειδικών δυνάμεων τα οποία προστέθηκαν επιβιβάστηκαν σε ένα Chinook και σε εξι λεπτά θα έφταναν στο στόχο τους. Με κατεύθυνση προσέγγισης βορειοδυτική, με ύψος λιγότερο των 50 μέτρων και ταχύτητα 90 χλμ το Chinook, με κωδική ονομασία Extortion 17, εκπέμπει το τελευταίο σήμα του κατά της 2:27. Απο ένα κτίριο 200 μέτρα μόλις απο τον χώρο προσγείωσης εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες RPG. Η μία αστόχησε αλλά η δεύτερη χτύπησε και ανατίναξε το ουραίο στροφείο κομματιάζοντας στα τρία το ελικόπτερο και οδηγώντας στον θάνατο:

  • 15 Αμερικανούς υποβρύχιους καταστροφής της δύναμης  Naval Special Warfare Development Group's Gold Squadron "Team 6"
  • 7 Αφγανούς καταδρομείς και 1 πολεμικό διερμηνέα
  • 5 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού (2 πυροτεχνουργοί, 1 χειριστής αιχμαλώτων, 1 κρυπτογράφος, 1 τεχνικός πληροφοριακών συστημάτων)
  • 3 Αμερικανοί έφεδροι του 7ου Τάγματος του 158ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος
  • 2 υποβρύχιοι καταστροφείς της βάσης της δυτικής ακτής
  • 2 Εθνοφρουροί του 2ου τάγματος του 135ου αερομεταφερόμενου συντάγματος
  • 2 καταδρομείς - διασώστες της  24th Special Tactics Squadron
  • 1 στρατιωτικός σκύλος

Να σημειωθεί πως το ελικόπτερο δεν είχε επαρκή εναέρια προστασία καθώς τα δυο ελικόπτερα Apache ήταν εμπλεκόμενα με ομάδες ταλιμπάν.

Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τεράστιο για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο, που τα γενικά επιτελεία Αεροπορίας, Ναυτικού και ειδικών επιχειρήσεων των Η.Π.Α αρνιόντουσαν μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας να αποδεχτούν την καταστροφή έως ότου η 20μελής ομάδα έρευνας και διάσωσης που κατέγραψε και περισυνέλεξε τους νεκρούς επιβεβαίωσε το μοιραίο.



Μερικές οικογένειες των θυμάτων ακόμα αναζητούν απαντήσεις και αφήνουν να εννοηθεί οτι η αποστολή αυτή προδόθηκε απο Αφγανούς ως αντίποινα για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν 6 μήνες πριν. Προς τιμήν των πεσόντων υπάρχει ένα μνημείο στο Σικάγο και ένα μικρό νεκροταφείο αφιερωμένο στους 31 νεκρούς Αμερικανούς πεσόντες

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η ομάδα των Rangers που είχε απομείνει να πολεμάει ολο εκείνο το χρονικό διάστημα κατάφερε να εξουδετερώσει την εχθρική ομάδα και να ασφαλίσει των χώρο συντριβής του ελικοπτέρου μέχρι να φτάσει η ομάδα έρευνας και διάσωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: