Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Το προφίλ ενός αντι ισλαμιστή μαχητή


Πολλοί έχουν αναφερθεί για τους τζιχαντιστές μαχητές του ISIS που προέρχονται απο τα κράτη της Δύσης, την ηλικία τους, το μορφωτικό επίπεδο και το οτι μερικοί απο αυτούς έχουν γυρίσει πίσω με στόχο την δημιουργία ισλαμικών θυλάκων ή τρομοκρατικών ενεργειών. Παράλληλα όμως,  υπάρχουν και πολλοί δυτικοί που έχουν συμπράξει με τις αντι ισλαμικές ομάδες και πολεμάνε αυτή την στιγμή σε Συρία και Ιράκ, όμως ποιοι είναι αυτοί, ποιο είναι το υπόβαθρό τους και τα πιστεύω τους.

Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει μια πρόσφατη μελέτη του Institute for Strategic Dialogue (ISD) που τιτλοφορείται:  “Shooting in the right direction” Anti-ISIS Foreign Fighters in Syria & Iraq.” Σύμφωνα με την μελέτη οι αnti-ISIS μαχητές τείνουν να παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Με το μικρότερο μόλις 14 ετών, και το μεγαλύτερο να είναι 67. με μέσο όρο του δείγματος (300 αντιτζιχαντιστές δυτικοί μαχητές) να είναι τα 32 χρόνια, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιών των μαχητών γενικά κυμαίνεται γύρω απο την δεκαετία των '20 (48%) με μέση και ανώτερη ηλικία τα 28 και 26 αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο όμως όπως παρατηρεί και η μελέτη, οι  ξένοι μαχητές που πολεμούν κατά του ISIS ήταν μεγαλύτεροι ηλικιακά απο τους τζιχαντιστές.

Ένας στους τρεις αντι-ISIS μαχητές είναι Αμερικανοί και βετεράνοι του στρατού (30%). ενώ προέρχονται απο 26 κυρίως δυτικές χώρες με κυριότερες τις ΗΠΑ (38%), το Ηνωμένο Βασίλειο (14%), τη Γερμανία (8%), τη Γαλλία (6%), τη Σουηδία (6%) και τον Καναδά (5%). Η επικράτηση των Αμερικανών εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των βετεράνων στρατιωτικών. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο το 6% των ισλαμιστών είναι από τις ΗΠΑ.

Το 31% πολεμάει στις τάξεις του Συρίοκουρδικού YPG ενώ το 22% στις δυνάμεις των Peshmerga στο Ιράκ.

Ολόκληρη την μελέτη μπορείτε να την διαβάσετε αναλυτικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: