Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Επιχείρηση Enduring Freedom: Το επεισόδιο του Πεζοναύτη-δεκανέα Clifford Wooldridge


Ήταν 18 Ιουνίου 2010 στην περιοχή Helmand του Αφγανιστάν, όταν ο δεκανέας πεζοναύτης Clifford Wooldridge 3ου Τάγματος 7ου Λόχου των πεζοναυτών των Η.Π.Α., επικεφαλής μιας περιπόλου 4 οχημάτων τύπου Humvee, έκανε την περιπολία του στην περιοχή στα πλαίσια της επιχείρησης Enduring Freedom.

Ξαφνικά, η περίπολος του δέχεται επίθεση απο 15 - 20 ταλιμπάν. Ο Αμερικανός δεκανέας είχε τις εξής επιλογές: άμεση απεμπλοκή και επιστροφή στην βάση, εμπλοκή και αναμονή εναέριας υποστήριξης ή εμπλοκή με τις δυνάμεις που είχε με το οποίο αποτέλεσμα. Τελικά ο Wooldridge επέλεξε την τελευταία και διέταξε τους άνδρες του να κατέβουν απο τα οχήματα, να αναπτυχθούν και με την υποστήριξη απο τα 50αρια πολυβόλα των οχημάτων, να εμπλακούν/επιτεθούν στους ενεδρεύοντες ταλιμπάν.

Η τακτική του Αμερικανού περιπολάρχη ξάφνιασε όπως φάνηκε τους ταλιμπάν καθώς, υπέστησαν βαριές απώλειες και άρχισαν να υποχωρούν σε ένα γειτονικό εγκαταλελειμμένο κτίσμα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες αντεπιτεθήκαν αλλα, ο Wooldridge, πάνω στην έξαψη της μάχης έφυγε πολύ μπροστά και μπήκε μόνος του στο συγκεκριμένο κτίσμα, όπου είχαν βρει καταφύγιο 4 ταλιμπάν.

Περνώντας έναν μικρό τοίχο βρέθηκε μπροστά τους. Κρατώντας ένα ελαφρύ πολυβόλο M-249 δεν δίστασε και άρχισε να ρίχνει. Δυστυχώς δεν υπολόγισε καλά και εξουδετέρωσε μόνο τους 3 απο τους 4 πριν του τελειώσουν οι σφαίρες. Ο τέταρτος πήρε ένα PKM 7.62 και άρχισε να γαζώνει προς το μέρος του δεκανέα, ο οποίος, μόλις είχε προλάβει να καλυφθεί πίσω απο τον τοίχο.

Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός όμως και ο Αμερικανός πεζοναύτης δεν πρόλαβε να αλλάξει γεμιστήρα, όταν είδε την κάνη του πολυβόλου του 4ου ταλιμπάν να βγαίνει απο την γωνία του τοίχου. Τότε την άρπαξε και άρχισε μια μάχη σώμα με σώμα του Αμερικανού πεζοναύτη και του Αφγανού ταλιμπάν.


Καθώς εξελισσόταν η πάλη ο Αμερικανός παρατήρησε οτι ο ταλιμπάν προσπαθούσε να απασφαλίσει μια χειροβομβίδα για να ανατιναχτούν και οι δύο. Αμέσως ο Wooldridge προσπάθησε και κατάφερε να στρέψει την κάνη του πολυβόλου στο κεφάλι του αντιπάλου του και τράβηξε την σκανδάλη.

Όταν μετά απο λίγο κατέφθασαν και οι σύντροφοί του είδαν τα 4 πτώματα των ταλιμπάν και μόνο όρθιο και ζωντανό τον δεκανέα τους. Για την ανάληψη τη επιθετικής ενέργειας κατά της ενέδρας των ταλιμπάν και του επεισοδίου στο κτήριο, ο Clifford Wooldridge παρασημοφορήθηκε με το ναυτικό αστέρα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετάλλιο για τους Αμερικανούς πεζοναύτες, επίσης, επιλέχτηκε σαν ο καλύτερος υπαξιωματικός των πεζοναυτών για το 2012.

Όπως ανέφεραν οι Αφγανοί πολεμικοί μεταφραστές, το επεισόδιο επέδρασε αρνητικά για τους Ταλιμπάν στην περιοχή. Επίσης, κατα την μάχη οι ταλιμπάν είχαν 12 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: