Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ, «Συντήρηση και Ανάδειξη του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών», και έγιναν εξειδικευμένες εργασίες από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου.
Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, κτήριο του τέλους του 1ου αι. π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια, αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», αποδίδεται στο σύνολό του, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, στους επισκέπτες του χώρου και την επιστημονική κοινότητα.
Από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, ορόσημο για την πόλη, ο «Πύργος των ανέμων», το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου - οι γνωστοί «Αέρηδες» - δεσπόζει στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, με κάτοψη μορφής κανονικού οκταγώνου, στην αρχαιότητα λειτούργησε ως ηλιακό και υδραυλικό ρολόι, πιθανόν κι ως πλανητάριο.
Πρόκειται για ένα πυργωτό οκτάγωνο οικοδόμημα από πεντελικό μάρμαρο, μήκους πλευράς 3,20 μέτρων και συνολικού ύψους 12 μέτρων, του οποίου η βάση αποτελείται από τρεις βαθμίδες. Η στέγη του είναι κωνική κεραμοσκεπής. Στη νότια πλευρά, φέρει ένα ημικυλινδρικό πρόσκτισμα μικρότερου ύψους, ενώ, στη ΒΑ και ΒΔ πλευρά, φέρει από ένα πρόπυλο με δύο αντιτακτούς κίονες έκαστο.
Το μνημείο, το οποίο κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό (εκ των κιονοκράνων), ενώ το εσωτερικό του στον δωρικό ρυθμό, θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός - ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου