Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Joshua Moore: Η μικρή ιστορία ανδραγαθίας ενός Αμερικανού πεζοναύτη


Ήταν Μάρτιος του 2011 στην περιοχή  Marjah στο Αφγανιστάν, Μια περίπολος αναγνώρισης του 2ου Τάγματος του 8ου Συντάγματος του Σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών πραγματοποιεί τακτική αναγνώριση στην περιοχή με στόχο τον εντοπισμό θέσεων των Ταλιμπάν κατα την διάρκεια της Επιχείρησης διαρκής ειρήνη. Δυστυχώς όμως έγιναν αντιληπτοί απο μια μεγάλη ομάδα Ταλιμπάν. Οι πεζοναύτες πραγματοποίησαν τακτική απεμπλοκή με στόχο να φτάσουν με επιτυχία στις φίλιες θέσεις. Οι αντάρτες όμως δεν εγκατέλειπαν και συνέχισαν να τους καταδιώκουν μέχρι που οι πεζοναύτες έφτασαν σε ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα. Εκεί δέχτηκαν πυρά απο πολυβόλα με αποτέλεσμα των τραυματισμό δύο απο τα μέλη του περιπόλου.

Ο πεζοναύτης - ελεύθερος σκοπευτής υποδεκανέας Joshua Moore, ήταν ο ακροβολιστής της περιπόλου και μαζί με αλλους συντρόφους του βρισκόταν και κάλυπτε τον τομέα του μέσα σε ενα διαμέρισμα του οικήματος. Ξαφνικά αντιλαμβάνεται δύο βαριά αντικείμενα να τον έχουν χτυπήσει στην πλάτη. Γυρνάει και βλέπει δυο χειροβομβίδες να έχουν πέσει δίπλα απο τους ανυποψίαστους συντρόφους του. Αμέσως, παίρνει την μία και την πετάει έξω απο το παράθυρο η οποία εκρήγνυται αμέσως, ενώ η δεύτερη δεν ήταν απειλεί καθώς δεν ήταν απασφαλισμένη.


Ο Moore όμως δεν σταμάτησε εκεί. όπως ανέφεραν μετά ο συνάδελφοί του. Χωρίς να χάσει χρόνο και παρά τα πυρά που δέχονταν το οίκημα κατευθύνθηκε στο βόρειο τομέα του οικήματος ώστε να συνδράμει στους εκεί συναδέλφους του πράγμα που έφερε σε πέρας καθώς με το τυφέκιό του M4 με το προσαρμοσμένο βομβιδοβόλο κατάφερε να καθυστερήσει τις επιθέσεις τω ταλιμπάν δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην ομάδα ου μέχρι να έρθει η ομάδα ταχείας αντίδρασης και εκδιώξει τους αντάρτες.

Ο Moore προήχθει σε Λοχία δύο μήνες μτά την ανδραγαθία του και το 2013 τιμήθηκε με τον Πολεμικό σταυρό του Ναυτικού και πλέον είναι εκπαιδευτής ελευθέρων σκοπευτών του Σώματος των Πεζοναυτών.

«Είναι μεγάλη τιμή να μου απονέμουν μια τέτοια τιμή όπως ο πολεμικός σταυρός του Ναυτικού αλλα η αλήθεια είναι οτι έκανα την δουλειά μου. Αυτό που μας έσωσε εκείνες τις στιγμές ήταν το αίσθημα ομάδας που είχαμε και η σκληρή εκπαίδευση που περάσαμε. Ειλικρινά, όλοι μας ήμασταν κατατρομαγμένοι αλλα ξέραμε τη έπρεπε να κάνουμε για να γυρίσουμε σπίτια μας» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λοχίας και εκπαιδευτής πλέον Joshua Moore.


Δεν υπάρχουν σχόλια: