Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Εμπλοκή στον αέρα αμερικανικών και συριακών μαχητικών


Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου, δύο συριακά Su-24 βομβάρδισαν την περασμένη παρασκευή θέσεις Κούρδων ανταρτών στην περιοχή Hasakah στην βορειοδυτική Συρία, που υποστηρίζονται απο τις Η.Π.Α. Μάλιστα, απειλήθηκαν σοβαρά και θέσεις στελεχών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Προς αποφυγή απωλειών, δύο αμερικανικά αεροσκάφη, όπου δεν διευκρινίζεται ο τύπος τους, έφτασαν στην περιοχή και ενεπλάκησαν με τα συριακά αεροσκάφη. Οι Σύριοι πιλότοι δεν συνέχισαν την εμπλοκή και έφυγαν.

Το αμερικανικό πεντάγωνο διευκρίνισε, πως οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας δεν έχουν εντολή να εμπλέκονται με τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, παρα μόνο όταν απειληθούν και βρίσκονται στην περιοχή για συμβουλευτικό ρόλο προς της υποστηριζόμενες απο τις Η.Π.Α δυνάμεις. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν σε τόσο έντονα δυσμενή θέση, που τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη, θα είχε και διπλωματικές συνέπειες.

Για το θέμα ενημερώθηκαν και Ρώσοι αξιωματούχοι απο τους Αμερικανούς ομολόγους τους, μέσω του διαύλου επικοινωνίας που έχουν δημιουργήσει στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας για την συριακή κρίση. Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώσαν άγνοια για την συριακή αυτή αεροπορική επιχείρηση.

Σύμφωνα πάντως με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Σάββατο δυο παρόμοιου τύπου συριακά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συνεχής διελεύσεις πάνω απο την ίδια περιοχή χωρίς να πραγματοποιήσουν κάποια επιθετική κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: