Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Υποχρεωτική και επίσημα η στράτευση των γυναικών στην Νορβηγία


Θεσμοθετήθηκε και επίσημα στην Νορβηγία η υποχρεωτική στράτευση και των γυναικών σε όλα τα όπλα και σώματα του νορβηγικού στρατού αλλα και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. Να σημειωθεί, πως μέχρι πρόσφατα οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δεχόταν εθελοντικά στις τάξεις τους γυναίκες και μάλιστα, στις αρχές του 1990 στην Νορβηγία υπήρχε η πρώτη γυναίκα πιλότος ελικοπτέρου και κυβερνήτης υποβρυχίου σε όλη την Ευρώπη.

Ο νόμος θεσπίστηκε το 2013 επι πρωθυπουργίας του σημερινού γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.


Κάθε χρόνο ο νορβηγικός στρατός καλεί στα όπλα περίπου 10.000 κληρωτούς σε μία χώρα όπου η στρατιωτική θητεία παίζει ρόλο στην αγορά εργασίας. Οι νεαρές στρατιωτίνες θα μοιράζονται, κατα αναλογία 2 γυναίκες 4 άντρες, έναν κοιτώνα. Το μέτρο αυτό βασίζεται σε μια μελέτη του νορβηγικού υπουργείου άμυνας, σύμφωνα με την οποία η ελεύθερη διαμονή αντρών και γυναικών σε έναν κοιτώνα και η παράλληλη στρατιωτική εκπαίδευση καθώς και η έλλειψη προσωπικού χώρου είναι ανασταλτικός παράγοντας σεξιστικών συμπεριφορών. Ενώ αντίθετα, δημιουργούνται αισθήματα αδελφοσύνης μεταξύ των στελεχών, ανεξαρτήτως φύλου.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των νεαρών κοριτσιών είναι υπέρ των μικτών κοιτώνων.


«Η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών δίνει στις ένοπλες δυνάμεις μας μια επιπλέον δεξαμενή στελεχών. Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε πληθυσμιακές ομάδες που ένας άνδρας αντιμετωπίζεται με δυσπιστία» ανέφερε ο Αντισυνταγματάρχη Pal Berglund, διοικητής του μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού στο Setermoen, οπου εκει θα εκπαιδευτούν οι νεαρές στρατιωτίνες.

Σου επιτρέπει να κόψεις τον ομφάλιο ρόλο με την οικογένεια και να γίνεις πιο ανεξάρτητη, να δρας ως μέλος μιας ομάδας και γενικά να ενηλικιωθείς σωματικά και πνευματικά» ανέφερε η νεαρή  Marianne Westum.






Δεν υπάρχουν σχόλια: