Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Κύπρος: Δωρεά προϊστορικού πήλινου ειδωλίου απο την συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, για την ευγενική δωρεά ενός προϊστορικού πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική τoυ συλλογή, η οποία, πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974, βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου, στην Αμμόχωστο.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Το εν λόγω ειδώλιο επαναπατρίστηκε από το Μόναχο, τον Αύγουστο 2015, μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από  πολύχρονη δικαστική μάχη.

Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι).

Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat), που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνέχεια το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: