Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Βρέθηκαν τα λείψανα του Άγγλου Βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα.


Σε ένα κουτί, σε ένα μουσείο της νότιας Αγγλίας, πιστεύεται πως βρίσκονται τα λείψανα του  βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα ή του γιου του, του βασιλιά Εδουάρδου τον πρεσβύτερο, ανακοίνωσαν χτές επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουίντσεστερ.

Τον περασμένο Μάρτιο αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στον τελευταίο χώρο όπου ήταν γνωστό ότι είχαν τοποθετηθεί τα οστά, όμως απογοητεύτηκαν καθώς τα λείψανα που βρήκαν εκεί δεν ήταν τόσο παλιά για να ανήκουν στον Μέγα Αλφρέδο. Πληροφορήθηκαν όμως ότι τη δεκαετία του '90 είχαν βρεθεί λείψανα σε άλλο σημείο, στο Αββαείο Χάιντ, και αποθηκεύτηκαν στο Δημοτικό Μουσείο του Γουίντσεστερ.

Οι επιστήμονες, αφού εξέτασαν τα οστά της λεκάνης που υπήρχαν μέσα στο κουτί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν πιθανότατα στον Αλφρέδο ή στο γιο του. Μία τρίτη πιθανότητα είναι να ανήκουν σε έναν αδελφό του βασιλιά Εδουάρδου του πρεσβύτερου.

''Όλοι τους είχαν ταφεί στο αββαείο. Ωστόσο, μόνο τα φέρετρα του Αλφρέδου και του Εδουάρδου είχαν τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα", εξήγησαν με ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι.

Ο βασιλιάς Αλφρέδος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία επειδή υπερασπίστηκε το βασίλειο του Ουέσεξ από τους Βίκινγκ εισβολείς και έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ενιαίου αγγλικού κράτους, πέθανε το 899. Ενταφιάστηκε σε έναν καθεδρικό ναό στο Γουίντσεστερ της νότιας Αγγλίας όμως αργότερα τα οστά του απομακρύνθηκαν από την κρύπτη και μεταφέρθηκαν διαδοχικά σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Πριν από περίπου έναν χρόνο αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτω από ένα πάρκινγκ στο Λέστερ τα οστά του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄, του τελευταίου της δυναστείας των Πλαντεγενετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: