Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πρόστιμο 11.000 ευρώ/μέρα στην Κύπρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Με πρόστιμο 11 χιλιάδων ευρώ την ημέρα, κινδυνεύει η Κύπρος αν δεν εναρμονιστεί η κυπριακή νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιο συγκεκριμένα την πιστοποίηση εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι κανονισμοί πρόκειται να κατατεθούν επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Άγγελος Βότσης, η Επιτροπή άρχισε σήμερα τη συζήτηση επί των κανονισμών δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
«Αν την Πέμπτη δεν καταφέρουμε να ψηφίσουμε στην Ολομέλεια κανονισμούς, που ακόμα δεν έχουν κατατεθεί, αλλά παρόλα αυτά η Επιτροπή ξεκίνησε να τους μελετά, θα έχουμε πρόστιμο 11 χιλιάδες ευρώ την ημέρα γιατί δεν θα έχουμε εναρμονιστεί με τη νομοθεσία που αφορά την πιστοποίηση όσων θα εγκαθιστούν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ η νομοθεσία εγκρίθηκε από το Σεπτέμβριο του 2013, οι υπηρεσίες του κράτους θα καταθέσουν τους κανονισμούς στη Βουλή την Πέμπτη και θα έχουν την απαίτηση από τη Βουλή να τους ψηφίσει την Πέμπτη γιατί αλλιώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει πρόστιμο καθημερινά» ανέφερε ο κ. Βότσης.

Μάλιστα ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ δήλωσε πως «το Υπουργείο προτίθεται την Πέμπτη να καταθέσει και τροποποίηση των κανονισμών, ενώ η δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς γίνεται τώρα. Άρα την Πέμπτη δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να περάσουμε τη νομοθεσία», είπε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με την εν λόγω Οδηγία εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σημείωσε επίσης ότι «αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί μόνο προβλήματα στο Κοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο» και ότι «αυτή η πρακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: