Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον «Πρόμαχο»



«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και συγκινητικό που δυο νέοι άνθρωποι με ρίζες στην Ελλάδα, με οικογένειες που κρατούν τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και με καριέρα στον διεθνή κινηματογράφο, επιστρέφουν στη χώρα μας για να γυρίσουν μια ταινία γύρω από ένα θέμα που για μας σημαίνει πολλά, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε ένα διάλειμμα του γυρίσματος σκηνών της ταινίας των Κόρτι και Τζον Βούρχη «Πρόμαχος», μπροστά στον Παρθενώνα.

Δεκάδες τουρίστες που επισκέπτονταν την Ακρόπολη είχαν μόλις παρακολουθήσει τη σκηνή όπου ο Γιώργος Χωραφάς ξεναγεί την Κασσάνδρα Βογιατζή στον Ιερό Βράχο. Θέμα της ταινίας είναι ο έρωτας δυο νέων, που αναπτύσσεται μέσα από τον κοινό αγώνα τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν», σημειώνουν οι δυο Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες. Και προσθέτουν: «Όραμα μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρίσκει απήχηση στους σημερινούς νέους».

«Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω σ’ αυτή την προσπάθεια και για να συγχαρώ τους συντελεστές της», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που ενδιαφέρθηκε για την καταγωγή και τη σταδιοδρομία των μελών του συνεργείου, κυρίως γόνους Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, ή νέους συμπατριώτες μας που σπούδασαν και εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, δίχως, όμως, να ξεχάσουν τις ρίζες τους. Και συνέχισε: «Κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους αδελφούς Κόρτι και Τζον Βούρχη, τον Γιώργο Χωραφά, τον Γιώργο και την Κασσάνδρα Βογιατζή, τον Σπύρο Φωκά, τον Παντελή Κοντογιάννη και, ασφαλώς, τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι και τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας. Χαίρομαι που τόσο καταξιωμένοι καλλιτέχνες προσφέρουν το ταλέντο τους σε μια προσπάθεια που δε συνδέεται με κάποιο είδος εθνικού εγωκεντρισμού, αλλ’ αντίθετα με την αντίληψη ότι τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάζει ενιαία, εκεί όπου δημιουργήθηκαν και ανήκουν, και όχι τεμαχισμένα».

Η ταινία «Πρόμαχος» θα συνεχίσει τα γυρίσματά της στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και οι δημιουργοί της φιλοδοξούν να είναι έτοιμη για να συμπεριληφθεί στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: