Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζονται οι μάχες Στρατού - Ισλαμιστών στο Ιράκ



Ισλαμιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και του Λεβάντε, οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν θέσει εδώ και περίπου μια βδομάδα, άμεσα υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Ραμαντί και Φαλούτζα, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003.

Αφορμή των συγκρούσεων στάθηκε η διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της Αλ Κάιντα».

Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε πρόσφατο βομβαρδισμό της ιρακινής αεροπορίας έπληξαν πολλά οχήματα που μετέφεραν βαρύ οπλισμό σε πλατεία του Ραμάντι στη δυτική επαρχία αλ-Ανμπαρ, σκοτώνοντας 25 ενόπλους. Μάλιστα, προηγηθεί ανεπιτυχής απόπειρα των κυβερνητικών στρατευμάτων να ανακαταλάβουν συνοικίες του Ραμάντι που έχουν περιέλθει τις τελευταίες ημέρες υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Το Ραμάντι ελέγχεται κατά πληροφορίες από ισχυρές σουνιτικές φυλές που συνεργάζονται με την τοπική αστυνομία για αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Παρά τη μακρά σύγκρουση με την κεντρική σιιτική κυβέρνηση, οι φυλές του Ραμάντι φέρεται να ανανέωσαν το «σύμφωνο» με τον ιρακινό στρατό για να ξεριζώσουν την παρουσία της Αλ Κάιντα, αναφέρει το BBC.

Η Φαλούτζα παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όμως η ιρακινή κυβέρνηση καθυστερεί την έναρξη επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης φοβούμενη θανάτους αμάχων.

Ολόκληρη η πόλη, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, «έπεσε» το Σάββατο στα χέρια τζιχαντιστών που καλούν τις σουνιτικές φυλές να τους υποστηρίξουν.

«Προς το παρόν είναι αδύνατον να εξαπολύσουμε επίθεση εναντίον της Φαλούτζα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να χυθεί αίμα αμάχων» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ-Ασκάρι.

«Όσον αφορά τη μάχη της Φαλούτζα, η τάση είναι προς το παρόν να περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Αλ-Ασκάρι, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε κάνει νωρίτερα ο ίδιος ο Αλ-Μαλίκι προς τους κατοίκους της πόλης να «διώξουν οι ίδιοι τους τρομοκράτες» προς αποφυγή του κινδύνου στρατιωτικής επιχείρησης και ένοπλων συγκρούσεων.

Η επαρχία αλ-Ανμπάρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης του αλ-Μαλίκι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα, γεγονός το οποίο έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν οι τζιχαντιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια: