Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Άδεια για χρήση του αεροδρομίου της Πάφου απο την ρωσική πολεμική αεροπορία



Άδεια χρήσης της αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση στη ρωσική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «πολίτης».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Η απόφαση λήφθηκε στη τελευταία συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με πρόταση του υπουργού άμυνας Φώτη Φωτίου και αφορά  στη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών αλλά όχι μαχητικών. Επίσης δεν έχουν δοθεί δικαιώματα χρήσης αποθηκευτικών χώρων.
Το αίτημα είχε υποβληθεί πέρυσι τόσο από τον υπουργό εξωτερικών όσο και από τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας προς τους Κύπριους ομολόγους τους. Αρχικώς, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους της Λευκωσίας, ωστόσο ξεπεράστηκαν με τους περιορισμούς που συμφωνήθηκαν.

Την αεροπορική βάση χρησιμοποιούν και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία). Η κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει επίσης άδεια για ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού στόλου στα λιμάνια για σκοπούς ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων.
Να σημειωθεί πως  η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» είχε δημιουργηθεί επί διακυβερνήσεως Γλ. Κληρίδη και ποτέ δεν έγιναν επίσημα εγκαίνια. Αποκλειστικός σκοπός της ήταν η φιλοξενία αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Λόγω όμως της μείωσεις της ισχύος του Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος - Κύπρου το αεροδρόμιο έχει περιέλθει σε περιορισμένη λειτουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: