Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Mr. Top Gear VS David Irving

 
Ο γνωστός αναθεωρητής Βρετανός ιστορικός αντέδρασε έντονα σε πρόσφατο τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ του BBC με τον τίτλο: «PQ17: An Arctic Convoy Disaster», το οποίο παρουσιάζει ο γνωστός παρουσιαστής του δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου Top Gear, Jeremy Clarkson, όταν αντελήφθει πως χρησιμοποιούταν υλικό απο το βιβλίο του «The Destruction of Convoy PQ17» χωρίς να κατονομάζετε η πηγή.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο του, ο Irving αναφέρετε στην εφοδιοπομπή με την κωδική ονομασία PQ17 και η οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά απο την Γερμανική αεροπορία το ναυτικό, κατα την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και το εξέδωσε το 1967. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο ιστορικός, στο ντοκυμαντέρ αναφέρονται δηλώσεις και εξιστορήσεις των γεγονότων όπως της κατέγραψε ο ίδιος στο βιβλίο του, απο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων.

«Τουλάχιστον το μισό απο το σενάριο το οποίο εξιστορεί ο Clarkson στο ντοκυμαντέρ, προέρχεται απο το βιβλίο μου. Σε όλο το ντοκυμαντερ, κεντρική φιγούρα είναι ο Clarkson και όχι οι πρωταγωνιστές της ηρωικής αυτής εφοδιοπομπής, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας μου ο οποίος ήταν HMS Edinburgh, το οποίο βυθίστηκε μερικές βδομάδες αργότερα.  Είναι γνωστή η τακτική του BBC να δίνει όλη του την προσοχή και το φώς στα αστέρια του και να μην δίνει τίποτα στους ιστορικούς και στους ερευνητές» δήλωσε ο ιστορικός.

Απο την  μεριά του ο Clarkson δήλωσε στην Telegraph πως: «όντως διάβασα το έργο του αλλα όλη η παραγωγή η οποία κράτησε 18 μήνες, δεν έγινε στην βάση να... ξεπετάξουμε κάτι απο το βιβλίο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: