Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Συρίας, Ιράν και Ρωσίας με θέμα την συριακή κρίση


Νύχτα έφτασαν στην Μόσχα οι υπουργοί εξωτερικών του Ιράν και της Συρίας, οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό τους, Σεργκέι Λαβρόφ, με επίκεντρο την κατάσταση στη Δαμασκό λίγες μέρες πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αποσκοπεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Σαρίφ είχε νωρίτερα χθες συνομιλίες στη Δαμασκό με το σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ και με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μάλιστα εκτός απο τον κ. Λαβρόφ θα συναντηθούν και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν.

«Οι θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν όσον αφορά Στη συριακή κρίση συγκλίνουν σε πολλά σημεία, κυρίως στην ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην κρίση αυτή», ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κύρια σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, η Ρωσία επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Όλες οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση στη Συρία πρέπει να συμμετάσχουν. Το Ιράν είναι μια από τις δυνάμεις αυτές», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Σαρίφ εξέφρασε Τη βούληση της Τεχεράνης να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία την προσεχή εβδομάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτήν εάν τεθούν όροι για τη συμμετοχή της.

«Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προσκληθεί όπως όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, θα πάρει μέρος σε αυτήν», τόνισε ο κ. Ζαρίφ σε συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα μετά τις συνομιλίες του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Δε θα δεχθούμε όρους για τη συμμετοχή της χώρας μας».

Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να προσκαλέσει το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία στην ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 22 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή περιφερειακών δυνάμεων θα συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Απο την μεριά τους οι Η.Π.Α, υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ μόνον εάν αποδεχθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: