Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Atletico Madrid vs Barcelona: Όταν η τακτική κέρδισε το θέαμα!


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Στο μεγάλο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής στην Primera Division, Atletico Madrid και Barcelona αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ, με τους “Rojiblancos” να αποδεικνύονται σκληρά καρύδια στην φετινή διεκδίκηση του πρωταθλήματος και τους “Blaugrana” έπειτα από τη χρυσή τους πενταετία να είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα από ότι στο θέαμα.

Σε ένα γεμάτο “Vicente Calderon” η Atletico Madrid μετά το παιχνίδι με την Real Madrid έδωσε ακόμα ένα σημαντικό τεστ με την Barcelona για το αν είναι ικανή να κοντράρει τα δύο μεγαθήρια της Ισπανίας με την καλοκουρδισμένη μηχανή του Diego Simeone να παίρνει σε βαθμό άριστα. Η Barcelona από την πλευρά της δεν είναι πλέον η άτρωτη ομάδα του Guardiola έχοντας αφήσει πίσω της το καταχτητικό ποδόσφαιρο και το “τίκι-τάκα” και σε έδρες που κάνουν “φασαρία” τα βρίσκει σκούρα.

Ο Αργεντίνος προπονητής της Barcelona Gerardo Martino κατέβασε την ομάδα του με το συνηθισμένο 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Valdes, Pique και Macherano ήταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, δεξι μπακ ο Alves, αριστερο ο Jordi Alba, οι τρεις στο κέντρο ήταν οι Busqets,Xavi και Iniesta, τον ρόλο του ψευτοεννιαριού τον είχε ο Fabregas με τους Pedro και Sanchez να είναι δίπλα του ως υποστήριξη. Η μεγάλη είδηση ήταν φυσίκα ότι ο Messi προφυλάχθηκε στον πάγκο και ότι ο Pedro προτιμήθηκε από τον Neymar.

Από την άλλη πλευρά ο επίσης Αργεντίνος Diego Simeone παρέταξε την ομάδα του με ένα καθαρό 4-4-2. Τερματοφύλακας ήταν ο φέρελπης Thibaut Courtois,μπροστά του ήταν οι Miranda και Godin, δεξιά ο Juanfran, αριστερά ο Filipe, τα δύο χαφ ήταν οι Tiago και Gabi, στην δεξιά και αριστερή πτέρυγα ήταν οι Koke και Arda Turan αντίστοιχα, με τους δύο επιθετικούς να είναι η αποκάλυψη της φετινής σεζόν Diego Costa και ο πρώην “Blaugrana” David Villa.

Η Atletico μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να κλείσει την αντίπαλο στα καρέ της και η πρώτη μεγάλη φάση χάθηκε στο 4’. Μετά από ωραία προσπάθεια του Arda Turan ο Pique παραλίγο να στεκόταν άτυχος στο γύρισμα του Τούρκου και να σημείωνε το γκολ στην εστία της ομάδας του, για καλή του τύχη η μπάλα βγήκε λίγο άουτ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Diego Costa έκανε σουτ το όποιο έβγαλε ο Valdes, ενώ ίδια εξέλιξη είχε και το σουτ του Pedro στο 17’ με τον Courtois να μπλοκάρει έυκολα τη μπάλα. Έπειτα το παιχνίδι μέχρι το ημίχρονο κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα με το σουτ του Pique στο 35’ να το απομακρύνει με δυσκολία ο Βέλγος τερματοφύλακας.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την είσοδο του Lionel Messi ο οποίος πήρε τη θέση του Iniesta καθώς ο Ισπανός μέσος τραυματίστηκε πηγαίνοντας παράλληλα στα χαφ ο Fabregas. Τη πρώτη καλή φάση την έχασε πάλι η Atletico με τον Diego Costa στο 59’ να πιάνει ένα σουτ το οποίο έφυγε λίγο άουτ. Στο 67’ ήταν η σειρά του Neymar να μπει στην θέση του Pedro με τον Βραζιλιάνο όμως να μην κάνει κάτι το συγκλονιστικό. Ο Simeone καθώς περνούσαν τα λεπτά φαινόταν ότι ήθελε πρωτίστως να κρατήσει τον ένα βαθμό, στο 77’ έβαλε μέσα τον Raul Garcia στην θέση του Villa αλλάζοντας το συστημά του σε 4-2-3-1 με τον Ισπανό μέσο να είναι πίσω από τον προωθημένο Diego Costa.

Προς το τέλος του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στο 81’ χάθηκε και η πιο μεγάλη ευκαιρία του αγώνα. Ο Messi ελίχθηκε πολύ ωραία μέσα στην περιοχή, έκανε το χαμηλό σουτ αλλά ο Courtois έδιωξε με τα πόδια τη μπάλα μακριά. Τα υπόλοιπα 10 λεπτά πέρασαν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις με τις δύο ομάδες να φαίνονται ότι είναι ικανοποιημένες με την ισοπαλία.

Με αυτόν τον βαθμό η Atletico Madrid(50 βαθμούς,47-11 διαφορά γκολ)είναι σταθερά στην κορυφή της βαθμολογία διατηρώντας παράλληλα το αήττητο της έδρας της, ενώ από την άλλη η Barcelona(50 βαθμούς 53-12 διαφορά γκολ)στέφθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα στην διαφορά τερμάτων με την Real Madrid(44 βαθμούς)πάντα αθόρυβα να παραμονεύει πίσω τους καθώς με νίκη σήμερα επί της Espanyol τις πλησιάζει στους τρεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: