Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζεται ο πόλεμος του νερού της Θεσσαλονίκης


Μήνυμα-πρόσκληση στους υποψήφιους επενδυτές της κοινοπραξίας Suez/Άκτωρ, που διεκδικούν τη διαχείριση της ΕΥΑΘ, να ανακαλέσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, μετέφερε με τον πλέον αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Σίμος Δανιηλίδης, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17/1 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης για την ενημέρωση των επενδυτών από το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ σχετικά με την πώλησή της. Ταυτόχρονα, κάλεσε και την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφασή της για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, καθώς αυτή είναι «παράνομη και αντισυνταγματική», και ως τέτοια «δεν πρόκειται να περάσει».

Επικεφαλής αντιπροσωπείας δημάρχων, στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Θέρμης Θ.Παπαδόπουλος, Καλαμαριάς Θ.Μπακογλίδης, Ευόσμου-Κορδελιού Στ.Λαφαζανίδης και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σ.Φάμελλος, ο Σίμος Δανιηλίδης αιφνιδίασε τους εκπροσώπους και των δυο πλευρών (ΤΑΙΠΕΔ, Suez/Άκτωρ) και μετέφερε την θέση των δήμων του νομού, με την οποία ταυτίζονται οι τοπικές κοινωνίες, οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, και δεν είναι άλλη από την ακύρωση του διαγωνισμού και τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ σε διαδημοτικό σχήμα που θα συγκροτήσουν οι δήμοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης - Συκεών, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των δημάρχων στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν η κλειστή ενημερωτική σύσκεψη, θέση που ανακάλεσαν υπό την πίεση της αντιπροσωπείας των αυτοδιοικητικών ανδρών. Έτσι, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, διακόπτοντας την προγραμματισμένη ροή της, ο κ. Δανιηλίδης με την ανάπτυξη των θέσεων της ΠΕΔ-ΚΜ για μια ακόμη φορά αντιτάχθηκε τα επιχειρήματα περί την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη «σφοδρή αντίθεση της κοινωνίας και των φορέων της» απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις. Η τοποθέτηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών έδειξε να προβληματίζει και να προκαλεί ανησυχία στο υποψήφιο επενδυτικό σχήμα, στελέχη του οποίου δήλωσαν λίγο αργότερα ότι δεν είχαν σαφή εικόνα των αντιδράσεων και των θέσεων των φορέων του νομού.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή των δημάρχων αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών που κλιμακώνονται, και αποσκοπούν στην ακύρωση των σχεδίων της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στην πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ, όπου εκεί ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έστειλε επιπλέον ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάκληση της παραχώρησης των υποδομών (δίκτυα, αντλιοστάσια, δεξαμενές, κλπ.) που κατασκεύασαν οι δήμοι και παραχώρησαν στην ΕΥΑΘ.    

«Αυτό το φυσικό κοινωνικό δημόσιο αγαθό, που λέγεται νερό, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί σε χέρια ιδιωτών επενδυτών. Και για το σκοπό αυτό θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο και να ακυρώσουμε την παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες», διαμήνυσε ο κ. Δανιηλίδης στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας και του ΤΑΙΠΕΔ.

«Με ομόφωνες αποφάσεις όλων των οργάνων της Τ.Α., οι οποίες έχουν κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουμε την κάθετη και ριζική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μεταβίβαση του συστήματος διαχείρισης σε ιδιώτες και δεν θα επιτρέψουμε, δεν θα αφήσουμε αυτό το φυσικό κοινωνικό αγαθό να μεταφερθεί στα χέρια κάποιων επίδοξων επενδυτών. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό πεδίο σε άλλους τομείς όπου μπορούν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης εξηγώντας την αντίθεση της Τ.Α. στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, ενώ παρουσίασε και την πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ για τη διαδημοτική εταιρία διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης.



Όπως ανέφερε, «σε όλη την Ελλάδα τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Τ.Α., κάτι που κατοχυρώνεται και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που το προβλέπει ως αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των δήμων, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του ότι στα πολεοδομικά αυτά συγκροτήματα υπήρχαν και υπάρχουν περισσότεροι του ενός δήμοι. Το κατοχυρώνει, όμως, και το νομοθετικό πλαίσιο του 1980 που προβλέπει διαχείριση του νερού από διαδημοτικές επιχειρήσεις».

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κινούμαστε ήδη με νομικούς τρόπους, με προσφυγές στα Δικαστήρια, στο Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία και να μην επιτρέψουμε την ολοκλήρωσή της. Να γνωρίζετε, επίσης, ότι πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου, του εξοπλισμού, των αντλιοστασίων και των δεξαμενών, που σήμερα διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ, περιφερειακά πλην του δήμου Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του ’70, του ’80 ακόμα και του ’90, με κονδύλια των δημοτικών προϋπολογισμών και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και των άλλων προγραμμάτων, από τα ΜΟΠ μέχρι και τα Κοινοτικά Πλαίσια.

 Στήριξης, που αξιοποιούσαν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ, και μετά παραχωρήθηκαν στην τότε ύδρευση και την αποχέτευση για να προκύψει η ΕΥΑΘ. Να γνωρίζετε επιπλέον ότι δεν θα διστάσουμε, εάν αυτή η διαδικασία πάει προς ολοκλήρωση, να ανακαλέσουμε αυτές τις παραχωρήσεις με το επιχείρημα και μόνο ότι εμείς τις παραχωρήσαμε σε δημόσιο φορέα και τώρα θα πάνε σε χέρια ιδιωτών. Αυτός ο πόρος, το φυσικό αγαθό, το νερό, είναι απολύτως δημόσιο και κοινωνικό, και δεν θα επιτρέψουμε να μεταβιβαστεί σε χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων», τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας.
Αναφερόμενος στις ευθύνες της Πολιτείας, που πριν λίγα χρόνια έπαιρνε αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε ότι αυτή λανθασμένα είχε την αίσθηση ή την πεποίθηση ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και ότι το επέβαλε η τρόικα. «Αλλεπάλληλες αποφάσεις αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, ξεκαθάρισαν ρητά και κατηγορηματικά ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, αλλά αντίθετα εξαιρεί το νερό από τις συμβάσεις παραχώρησης. Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν τοποθετηθεί σαφέστατα εναντίον της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων διαχείρισης του νερού μια και στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, όπου επιχειρήθηκε στη δεκαετία του ’80 και του ’90 η μεταβίβαση σε ιδιωτικά σχήματα, αυτό επανήλθε στους δήμους αφού είχε καταρρεύσει το εγχείρημα, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του Παρισιού», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης για να ακολουθήσει σιωπή και αμηχανία από την πλευρά της υποψήφιας κοινοπραξίας, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Υπάρχουν δεκάδες άλλοι ενδιαφέροντες τομείς και στην πατρίδα μας αλλά και σε άλλες χώρες, στους οποίους μπορείτε να κατευθύνετε τα επενδυτικά σας κεφάλαια, και μάλιστα με μεγάλη κερδοφορία, χωρίς να έρχεστε σε σύγκρουση με την κοινωνία της περιοχής, η οποία εδώ αντιδρά σφόδρα σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Συνδικαλιστικοί, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί φορείς, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, όλοι οι δήμοι του νομού, όπως επίσης και τα συλλογικά μας όργανα ΠΕΔ-ΚΜ και ΚΕΔΕ με ομόφωνες αποφάσεις εκφράζουμε την πλήρη και ριζική μας αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, και οφείλουν οι πάντες να το αντιληφθούν και να το συνειδητοποιήσουν».

Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη διαδημοτική ΕΥΑΘ, το οποίο δεν αποκλείει την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων για την αξιοποίηση του αγαθού και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, συνεργαζόμενοι ακόμη και με ιδιωτικές εταιρίες που διαθέτουν τεχνογνωσία «στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας και της διαφάνειας». «Έχουμε ζητήσει και από συναρμόδιους υπουργούς συναντήσεις για να παρουσιάσουμε την πρότασή μας. Εάν τελικά δεν εισακουστούμε, είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις προσφυγές μας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Προχωρούμε με σχέδιο και πρόταση, και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σπιθαμή από τις θέσεις μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Θέρμης, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο είπαμε στους υποψήφιους επενδυτές ότι διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόλη μας. Για την επιτυχία του στόχου μας, που είναι η διαδημοτική διαχείριση του νερού, θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι διαθέτουμε στη νομική μας φαρέτρα και σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ακόμη και στο κοινωνικό πεδίο, με την αποτύπωση της θέλησης και του λαού της πόλης, για την οποία διαδικασία θα πάρουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτρέψουμε και να επηρεάσουμε πολιτικά και την κυβέρνηση, που πλέον δεν έχει λόγο να πωληθεί το νερό στην πόλη μας».                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: