Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Να ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι ένταξης απόρων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης


Με επιστολή του προς τη ΔΕΗ επαναλαμβάνει τις σοβαρές ενστάσεις που έχει εδώ και καιρό εκφράσει τόσο προς τους υπευθύνους της Επιχείρησης, όσο και σε δημόσιες παρεμβάσεις του, και αφορούν τους όρους ένταξης των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από τη ΔΕΗ, για να ενταχθεί κάποιος ενδιαφερόμενος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει, εκτός των άλλων, να είναι και ο υπόχρεος του λογαριασμού της ηλεκτροδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση καλείται να κινήσει μια νέα διαδικασία έκδοσης Ηλεκτρολογικού Σχεδίου, η οποία έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να καλύψουν οι άποροι πολίτες. Επιπλέον, υποχρεώνονται να καταβάλουν αντίστοιχα υψηλή χρηματική εγγύηση κατά την αλλαγή υπόχρεου.

Συνέπεια των παραπάνω, σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «είναι στις καταστάσεις πελατών ΚΟΤ», που αποστέλλονται στους δήμους, όπως και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, «να εμφανίζονται αρκετές εκατοντάδες λιγότεροι δικαιούχοι από αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αδυνατώντας να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους δικαιούχους που συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες, αδυνατούν ούτως ή άλλως εδώ και πολύ καιρό να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί υπέρογκα ποσά χρεών, για την αποπληρωμή των οποίων, και με τα σημερινά δεδομένα, οποιαδήποτε απόπειρα διακανονισμού θα ήταν σίγουρα αποτυχημένη», επισημαίνει.

Ο κ.Δανιηλίδης καλεί τη ΔΕΗ να προχωρήσει στη λήψη γενναίων αποφάσεων για την ισχύ ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, «με την αρχή να γίνει σήμερα με την αναθεώρηση των άδικων και παράλογων όρων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και την άρση της υποχρέωσης των απόρων στην έκδοση νέων Ηλεκτρολογικών Σχεδίων και την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων».

«Υποστηρίζαμε, και διατηρούμε ακλόνητη τη θέση μας αυτή, ότι η ΔΕΗ οφείλει να αντιληφθεί και να αναλάβει τις κρίσιμες ευθύνες που φέρει ως κοινωνικός εταίρος για την ουσιαστική και μακροχρόνια ανακούφιση των πολιτών που βάλλονται από την κρίση, ο αριθμός των οποίων αυξάνει τραγικά καθημερινά», καθιστά σαφές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, προσθέτοντας: «Η ΔΕΗ δεν πρέπει να λειτουργεί κερδοσκοπικά σε βάρος συνανθρώπων μας που έχουν “γονατίσει” από τα αλλεπάλληλα προβλήματα, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι πολίτες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιθύνοντες της ΔΕΗ και η Πολιτεία οφείλουν να αντιληφθούν ότι όλοι οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη συνεχή και αδιάκοπη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ρεύματος. Σάς καλούμε να μεριμνήσετε πριν να είναι πολύ αργά, πριν θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αναφέρεται, τέλος, στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των στελεχών των κοινωνικών δομών για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας στο πλαίσιο των δημοτικών αρμοδιοτήτων για να διευκολυνθούν στο μέτρο του δυνατού χιλιάδες συμπολίτες μας «που βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα και πιεστικές ανάγκες, και γι’ αυτήν ακόμα την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους».

Επίσης, υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες εθνικής κλίμακας, τόσο μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την ολοκληρωμένη και μόνιμη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος, το οποίο κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων με τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά απόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: