Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή Δανιηλίδη για την διάλυση της αιθαλομίχλης


Επιστολή προς τον  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης λίγες μέρες μετά την πρόσφατη πρότασή του για την επίτευξη μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης μέσω της σύνδεσης των κατοικιών με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

«Η Πολιτεία οφείλει να εργαστεί προς την κατεύθυνση επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, διαβεβαιώνοντας εμπράκτως ότι οι κόποι και οι θυσίες τους τα τελευταία χρόνια δεν πάνε χαμένοι» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης.

Επίσης, ο δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών επαναλαμβάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας αξιόπιστος φορέας που έχει αποδείξει με υπεύθυνη στάση και υποβολή εφικτών και υλοποιήσιμων προτάσεων, και ότι αρνείται τον εύκολο δρόμο της ανεύθυνης δημαγωγικής καταγγελίας. «Στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης από την αδυσώπητη κρίση, οι πολίτες πρέπει να υποστηριχθούν και όχι να οδηγούνται σε συνεχή εξαθλίωση», καταλήγει.

Η πρόταση του κ. Δανιηλίδη για την εκπόνηση και υλοποίηση Έκτακτου Προγράμματος Ειδικής Επιδότησης όλων των κατοικιών για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, περιλαμβάνει τις εξής επισημάνσεις, όπως αναγράφονται και στην επιστολή:

• Μέσω του ειδικού προγράμματος άμεση, ατελής σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου όλων των Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου της χώρας.

• Επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της προμήθειας από τα νοικοκυριά του απαραίτητου εξοπλισμού για οικιακή χρήση φυσικού αερίου. Η επιδότηση είναι επιλέξιμη καθότι εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 1 του ΕΠΠΕΡΑΑ «Προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και αστικές μεταφορές – Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Υπενθυμίζουμε ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, και από τον ίδιο Άξονα, υπήρξε ανάλογη χρηματοδότηση για την αγορά νέων, σύγχρονων και μη ενεργοβόρων κλιματιστικών για την αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας ενεργοβόρων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης.

• Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται πτωτικά, σε αντίθεση με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικά, και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, οι τιμές της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013 είναι 5-10% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2012. Μελλοντικά με την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ αναμένεται περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

• Διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου υπάρχουν, ενώ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και την τεράστια αύξηση της κατανάλωσης που σίγουρα θα ακολουθήσει, η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να επιτύχει περαιτέρω μείωση του τιμολογίου του φυσικού αερίου 15-20%, έτσι ώστε να είναι φθηνότερο και η χρήση του περισσότερο συμφέρουσα και από εκείνη ακόμα των καυσόξυλων.



• Το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τη βιομάζα και τα καυσόξυλα, ενδείκνυται για χρήση στις πόλεις, καθώς από την καύση του δεν παράγονται μικροσωματίδια, και τα οποία αποτελούν τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία.
Στόχοι, όπως τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, είναι: 
* Να διασφαλίσουμε το αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό που είναι η θέρμανση όλων των συμπολιτών μας.

* Να προστατεύσουμε το περιβάλλον το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, κ.λπ.), επιβαρύνεται σε τεράστιο βαθμό από την αιθαλομίχλη.

* Να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αφού όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν δημοσίως για το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύουν τα καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία φέρεται να προκαλούνται κυρίως από την ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων ακατάλληλων υλικών (βαμμένων ξύλων, βερνικομένων επίπλων, κ.λπ.). Το περιβάλλον ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι όντως θανατηφόρο όχι μόνο για τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Έχοντας ως κεντρικό σκοπό την προστασία των παιδιών μας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υπονομεύουμε την ίδια τους τη ζωή και επιβάλλεται να εργαστούμε με αποκλειστικό γνώμονα τη φροντίδα τους τώρα και στο μέλλον.

* Να σώσουμε τα δάση, τους δρυμούς, ακόμα και τα αστικά άλση, στα οποία, εκτός των κατ’ επάγγελμα παράνομων υλοτόμων, και χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση προβαίνουν σε παράνομη υλοτόμηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: