Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σύσκεψη Υπουργείου Πολιτισμού και Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τα πνευματικά δικαιώματα


Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κόσμου της πνευματικής δημιουργίας και, σε μεγάλο βαθμό, της παραγωγικής διαδικασίας, ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, ανταποκρίθηκαν σήμερα στην πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για ουσιαστικό διάλογο με στόχο την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας στη μεταξύ τους σχέση.

Αποφασιστικό βήμα για την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση άρχισε τις εργασίες της με χαιρετισμό του υπουργού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε «τους εκπροσώπους της πνευματικής δημιουργίας, αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων, που, υπό αντίξοες συνθήκες, συνεισφέρουν φορολογούμενες και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, καθώς και τους εκπροσώπους των μέσων επικοινωνίας που υφίστανται τη δική τους δοκιμασία από την κρίση».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θύμισε ότι ως υπουργός Εργασίας είχε προβεί σε ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί αποφασιστικά η συνταξιοδότηση πολλών δημιουργών. «Γνωρίζω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ πολλών φορέων. Είναι λογικό. Μόνο κοινωνίες του ολοκληρωτισμού διεκδικούν τον παραλογισμό της ταυτοσημίας και της απόλυτης ομοφωνίας. Ζητώ, όμως, τη σύνθεση των απόψεων αυτών. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία και να προβούμε σε νομοθετικές διορθώσεις εκεί που χρειάζεται. Για να ενισχύσουμε την προστασία των δημιουργών που περνούν πολύ δύσκολες μέρες, αλλά και να μειώσουμε τα βάρη χιλιάδων επαγγελματιών, καταστηματαρχών, ξενοδόχων κλ.π., που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά και στο μεγάλο θέμα της πειρατείας στο διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί μάστιγα για τους δημιουργούς, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση:

«Δε θα πιάσουμε, βέβαια, τον άνεργο φοιτητή που κατά περίσταση “κατεβάζει” δυο τραγούδια, γιατί αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερη κοινωνική ασφυξία», είπε ο υπουργός. «Θα είμαστε όμως αυστηροί απέναντι στους εκ συστήματος παρανομούντες, σε αυτούς που κάνουν “μπίζνες” εις βάρος της κοινωνίας. Ήδη ενσωματώσαμε στην Ελληνική νομοθεσία δυο ευρωπαϊκές οδηγίες, που προστατεύουν τον κόσμο της δημιουργίας μαζί με τον κόσμο τής παραγωγικής διαδικασίας».

Σε ένα «διάλογο με νηφαλιότητα» κάλεσε τους ενδιαφερομένους και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κ. Μιχαήλ Μαργαρίτης. Σε «κοινά βήματα για τη σύγκλιση των απόψεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, που οδηγεί δημιουργούς και χρήστες σε αδυναμία». Ενώ η διευθύντρια του ΟΠΙ και πρόεδρος των εργασιών της επιτροπής κα Ειρήνη Σταματούδη διαβεβαίωσε ότι «θα ακουστούν όλες οι απόψεις πριν καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα».

Στις σύντομες, εισαγωγικές ομιλίες τών εκπροσώπων των φορέων, πολλοί από τους οποίους συνεχάρησαν τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ΟΠΙ για την πρωτοβουλία της δημιουργίας της επιτροπής, υπήρξε προφανής η διαφορετική τοποθέτηση που οδήγησε, εξάλλου, στην απόφαση τής σύστασής της. Ήταν, όμως, σαφής και η διάθεση όλων για δημιουργικό διάλογο και συναινετικές λύσεις.

«Θα τα βγάλουμε πέρα στην κρίση , αρκεί να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας αλληλεγγύη και τον κοινοτισμό, να θυμηθούμε, δηλαδή, τις αρετές τής κοινότητας που έχουμε παραμελήσει», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Δε θέλουμε και δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν και καμία άποψη . Έτσι θα είναι αποτελεσματικότερη η σύνθεση».

Ο υπουργός είπε ότι θα παρακολουθεί τις εργασίες της επιτροπής και τόνισε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματά της εντός διμήνου, δηλαδή στο τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να τα κοινοποιήσει κατόπιν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να προχωρήσει –όπου θα χρειασθεί- σε νομοθετικές παρεμβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: