Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Frans Timmermans: Έμπνευση για την Ευρώπη η Κύπρος του Μνημονίου


Ο τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι υλοποιούν το πρόγραμμα της Τρόικας, το οποίο είναι πολύ δύσκολο και επώδυνο γι’ αυτούς, αποτελεί έμπνευση για την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Frans Timmermans, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ύστερα από συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Κασουλίδης και Timmermans συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας η οποία, όπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, «έχει σημαντική αξία για αμφότερες τις χώρες». Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, συζήτησαν επίσης σχετικά «με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη μνημονιακή σύμβαση με την Τρόικα, όπως άλλωστε καταδεικνύουν οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις μας». Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και όπως ανέφερε, «ανέλυσε διεξοδικά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών».


Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης για την επιστροφή από την Ολλανδία τεσσάρων εκκλησιαστικών εικόνων των Αποστόλων Πέτρου, Παύλου Ιωάννη και Μάρκου της κατεχόμενης εκκλησίας του Χριστού του Αντιφωνητή στην Καλογραία. Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών «αυτή η χειρονομία διατρανώνει την ακλόνητη δέσμευση της Κύπρου και των Κάτων Χωρών για την προστασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού των διατάξεων της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και των Πρωτοκόλλων της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και τρόπους συλλογικής αντιμετώπισής της. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για Ευρωπαίους πολίτες και άλλους σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εξωτερικών αυτή η πτυχή αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το ασταθές πολιτικό κλίμα σε αρκετές χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με την Κύπρο.

Ως Ευρωπαίοι εταίροι, συζήτησαν επίσης για θεσμικά ζητήματα, όπως η άντληση διδαγμάτων από την μετά Λισαβόνα εποχή, καθώς και η έννοια της επικουρικότητας για την οποία, όπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να έχουμε μια αποτελεσματικότερη Ευρώπη. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ως εταίροι στην ευρωζώνη αντάλλαξαν θέσεις «σχετικά με τα επόμενα βήματα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και τρόπους συλλογικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων».

Στη συνέχεια, προέβη σε δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών των Κάτω Χωρών κ. Frans Timmermans, ο οποίος εξέφρασε συγχαρητήρια στην κυπριακή Κυβέρνηση και τον λαό για την πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός υποφέρει εξαιτίας αυτής της οικονομικής κρίσης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση τηρεί πιστά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Eurogroup, παρά τα δύσκολα στοιχεία που περιέχει, και ο τρόπος με τον οποίο ο κυπριακός λαός ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για την εφαρμογή της δύσκολης και επώδυνης αυτής συμφωνίας, αποτελεί έμπνευση για την υπόλοιπη Ευρώπη. Δείξατε ότι είναι εφικτό, αν εφαρμόσει κανείς τη συμφωνία, να βγει από αυτή πιο δυνατός, παρόλο που βραχυπρόθεσμα τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει είναι εξαιρετικά επώδυνα. Πιστεύω λοιπόν ότι παρά τον αρχικό σκεπτικισμό για τη συμφωνία που υπεγράφη, η συμφωνία είχε αποτέλεσμα, χάρη στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο λαός σας είναι πρόθυμοι να την εφαρμόσουν στο ακέραιο

Σχετικά με την ταραχώδη πολιτική κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Timmermans δήλωσε: «Βλέπουμε τον πόνο του συριακού λαού, βλέπουμε τον πόνο και σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, που προσπαθούν να διαχειριστούν τα κύματα μεταναστών και άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις χώρες της περιοχής για να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα».


Αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε πως η συζήτηση σχετικά με το ούτω καλούμενο ζήτημα της επικουρικότητας ήταν εμψυχωτική, καθώς η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες συμφωνούν και πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι αναγκαίο τα προβλήματα να λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο αν δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό, αλλά και να μην προσπαθούμε να λύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει ως εκ τούτου να παραμείνουν σε εθνικό. «Θέλουμε η Ευρώπη να είναι μεγάλη για τα μεγάλα ζητήματα και μικρή για τα μικρά», δήλωσε ο κ. Timmermans, και προέτρεψε στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά κράτη να εργαστούν από κοινού «για να επιτευχθεί αυτό και να καταστεί σαφές πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και πριν αναλάβει καθήκοντα μια νέα Επιτροπή, αργότερα αυτό το έτος».


Καταλήγοντας, ο κ. Timmermans δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι παρά το γεγονός ότι εμείς βρισκόμαστε στο Βορρά και εσείς στο Νότο της Ευρώπης, είμαστε ισχυροί εταίροι. Ήμασταν ισχυροί εταίροι και πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμένουμε ισχυροί εταίροι και μετά την ένταξή της. Μερικές φορές, έχουμε διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων, ωστόσο μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όσον αφορά την επίλυση της κρίσης κατά τρόπο που να είναι υποφερτός από τον λαό, αν και δύσκολος, την επίλυση της κρίσης κατά τρόπο που να διατρανώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει διαίρεση Βορρά-Νότου στην Ευρώπη. Υπάρχει μόνο μία Ευρώπη. Υπάρχει μόνο μια λύση στο κοινό μας πρόβλημα».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: