Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Διεθνής Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2015»


Από 25 έως 29 Μαΐου 2015, διεξήχθη με επιτυχία η Διεθνής Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2015», η οποία οργανώθηκε, συντονίστηκε και εκτελέσθηκε με την συμμετοχή τμημάτων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Πρόκειται για Άσκηση συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Άμυνας, λοιπών Υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΥΠΕΞ, ΥΠΕΣ, ΥΔΔΤ, Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Yπουργείο Ενέργειας –Εμπορίου-Βιομηχανίας & Τουρισμού), άλλων υπηρεσιών και φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας και με δυνάμεις κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φίλιων κρατών.


Συγκεκριμένα στις διάφορες φάσεις της άσκησης συμμετέχουν 200 περίπου στρατιωτικοί και διπλωμάτες από 18 χώρες, πέραν των παρατηρητών, 15 υπηρεσίες της Δημοκρατίας και πρεσβείες ξένων χωρών, καθώς και πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα.

Αναλυτικά, συμμετείχαν η Ελλάδα με Πυραυλάκατο, η Γαλλία με Φρεγάτα και Ελικόπτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο με Ελικόπτερα της 84 ΜΕΔ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αεροσκάφος τύπου P-3 Orion του 6ου Στόλου. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν δύο ελικόπτερα AW-139 της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, δύο σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού, ταχύπλοα σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και αεροσκάφη του Τμήματος Δασών. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού, ιατροί και νοσηλευτές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και μέλη της ομάδας των Εθελοντών Ιατρών – Νοσηλευτών του Ιατρικού Τομέα της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.


Η Άσκηση, η οποία διεξήχθη σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφορούσε σε συνεργασία και λειτουργία όλων των φορέων στην διαχείριση κρίσεων.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.


Το σενάριο κάλυψε μεγάλο φάσμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική και διεθνή συνεργασία (CIMIC).

Η πρώτη φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με εκτέλεση σεναρίου επί χάρτου με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών από 18 χώρες και άλλων ως παρατηρητές. Η δεύτερη φάση της άσκησης έγινε την Τρίτη στο Λιμάνι της Λάρνακας και περιλάμβανε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των 15 Υπηρεσιών της Δημοκρατίας και Πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο και θα την παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές.


Η τρίτη φάση της άσκησης αφορούσε στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2015 υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη φάση αυτή πραγματοποιήθηκαν δύο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα σενάρια αποτελούσαν συνέχεια της πρώτης και δεύτερης φάσης, αναφορικά με τη δοκιμή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και εκκένωση αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η τελική φάση της άσκησης διεξήχθη στις 29 Μαΐου 2015 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.











Δεν υπάρχουν σχόλια: