Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Περνώντας δύσκολους καιρούς με φίλους


του Δημήτρη Βαρσάνη

Μερικές φορές οι φιλίες δεν είναι αυτές που περιμένουμε. Όταν οι φίλοι μπορούσαν να ήταν πιο έμπιστοι ή αν νομίζετε ότι τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή και θεωρείται ότι είστε θύμα εκφοβισμού, υπάρχουν μερικά πράγματα να κάνετε τα οποία ίσως σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λίγο καλύτερα.

Οι φίλοι μπορεί να είναι τόσο φοβεροί και δύσκολοι ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρούμε καλούς φίλους, ιδιαίτερα αυτούς που θέλουμε να εμπιστευτούμε. Για ένα πράγμα πάντως που μπορείς να είσαι βέβαιος είναι ότι ο καθένας αντιμετωπίζει δυσκολίες με τους φίλους του κατά καιρούς και δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθεις ότι δεν πήρες κάτι από αυτό που ήρθε.


Όταν οι φίλοι θα μπορούσαν να είναι πιο πιστοί
Μπορεί να υπάρχει μια σειρά λόγων που να νιώθεις ότι οι οι φίλοι σου δεν νοιάζονται για σένα. Ίσως είναι απίστευτα απασχολημένος, ίσως έχεις παραμεγαλώσει, ή ίσως να μην έκανες τη σωστή επιλογή για να τον έχεις στη πρώτη θέση.

Είναι σημαντικό κατά τη διαδικασία να κάνεις κάποιον φίλο να γνωρίζεις καλά το άτομο πριν το εμπιστευτείς. Με αυτόν τον τρόπο όταν έρθει η στιγμή να ενδιαφερθεί για σένα και να παρατηρήσει πώς αισθάνεσαι, θα υπάρξουν αρκετά ώστε μια ιστορία καλής σχέσης μεταξύ σας να μοιάζει εντελώς φυσικό αυτό που πρόκειται να γίνει. Αν πραγματικά δεν σας δίνει σημασία ή δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα σας, τότε το πιθανότερο είναι να μην είναι ένας αληθινός φίλος για να αρχίσεις να κάνετε παρέα και το καλύτερο θα ήταν να απομακρυνθείς και να ψαχτείς γύρω σου για ένα νέο γκρουπ στενών φίλων.


Τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή
Υπάρχει μια στιγμή όπου το: «οι φίλοι μου δεν νοιάζονται για μένα» μετατρέπεται σε: «Οι φίλοι μου σκόπιμα πληγώνουν τα συναισθήματα μου». 

Όταν διασχίζεται αυτή η γραμμή τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Αν αισθάνεστε ότι οι φίλοι σας προσπαθούν ενεργά να σας αποκλείσουν ή να σας αγνοήσουν σίγουρα είναι κάτι πολύ πιο επίπονο. Αν οι φίλοι σας ξεφεύγουν για να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα τότε στην πραγματικότητα έχετε πέσει θύμα εκφοβισμού. Έτσι, μην σας προκαλεί εντύπωση αν το πρόσωπο που εμπιστεύεστε τις περισσότερες φορές σας εκμεταλλεύεται.


Πράγματα που μπορείς να κάνεις

Αν πιστεύετε ότι έχετε περάσει αρκετά άσχημα στη φιλία σας και θέλετε να μιλήσετε κάπου για το πώς αισθάνεστε, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία θα σας βοηθήσουν.
Μιλήστε σε κάποιον για αυτό: Δεν χρειάζεται να είναι φίλος σας, μπορεί να είναι ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή ένας σύμβουλος. Κάποιος που θα είναι σε θέση να σας δώσει μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Γράψτε τι αισθάνεστε:  Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεστε για κάτι ή θέλετε να το δουλέψετε γιατί είστε στα κάτω σας ψυχολογικά, το να γράψετε το τι νιώθετε μπορεί να σας κάνει καλό.

Βρείτε καινούργιους ανθρώπους για να ταιριάξετε: Δεν χρειάζεται να “κατεβάσετε το διακόπτη και να κόψετε το ρεύμα” με τις φιλίες σας, αλλά αξίζει τον κόπο να κοιτάξετε τριγύρω σας για άλλους ανθρώπους να ταιριάξετε. Χωρίστε το χρόνο μεταξύ των παλιών και των νέων φίλων σας και διαπιστώστε αν μπορείτε να πάρετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: