Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Δήμο Παύλου Μελά


Με το σεβασμό που αρμόζει, πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που συνδιοργάνωσε  ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού) και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης και Ένωση Ποντίων Πολίχνης,  στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης, τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2015.

Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα, οι διοργανωτές υπενθύμισαν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που  είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη και την Πρόεδρο την Ένωσης Ποντίων Πολίχνης κ. Πόπη Πολυματίδου. Στο χώρο του θεάτρου συνεχίστηκε η εκδήλωση με παρουσιάστριες την Έφη Ιντζίδου και τη Μαρία Ασλανίδου.

«Ας μεταλάβουμε όλοι στην μαρτυρική θυσία των προγόνων μας. Ύψιστο χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Χωρίς κανένα ίχνος φανατισμού ή μισσαλοδοξίας και με καμία διάθεση ρεβανσισμού απαιτούμε το αυτονόητο: αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συγκινητική του ομιλία ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς το Μονόπρακτο δρώμενο από τη Γεωργία Σιδηροπούλου "Τη γιάγιας ημ τα δάκρεα" με Λύρα τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη και Νταούλι τον Γιώργο Κορτσενίδη), ενώ συγκίνησε και το χορευτικό με τους χοροδιδάσκαλους Μάκη Πετρίδη και Κλεάνθη Σιαμλίδη και τους χορευτές των τριών συλλόγων.


Εξαιρετική η ομιλία του διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη που αναφέρθηκε  στον τουρκικό εθνικισμό στα τέλη του 19ου-αρχές 20ού αιώνα, καθώς και στον όρο «Γενοκτονία» με βάση τη σύγχρονη βιβλιογραφία των λεγόμενων «γενοκτονικών» σπουδών  και ολοκλήρωσε το λόγο του με τις επισημάνσεις για τις ολιγωρίες της ελληνικής πολιτείας καθώς και του οργανωμένου ποντιακού χώρου:

«Πρέπει να δώσουμε τέλος στην εσωστρέφεια, πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις εμφύλιες διαμάχες, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό είτε σε επίπεδο ομοσπονδιών».


Στο χώρο της εκδήλωσης  λειτούργησε Έκθεση φωτογραφικού υλικού όπου προβάλλονταν  η Ιστορία και ο Πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου καθώς και τα τραγικά γεγονότα της "Εξόδου".

Παρόντες στην εκδήλωση και η Πρόεδρος της ΣΠοΣ Ν. Θεσσαλονίκης κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φάρου Ποντίων κ. Ελένη Σαββίδου και ο πρώην Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Χαιρέτισαν ο Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Στάθης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ιωακείμ και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: