Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Υπάρχουν και αυτά τα μνημόνια...


Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή 15/05/2015 ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τη συνεργασία για προαγωγή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και γενικά την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε επίσης την προσφορά έξι υποτροφιών προς το Υπουργείο Άμυνας. Μια υποτροφία θα παραχωρηθεί στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία» και πέντε υποτροφίες στo πρόγραμμα «Συστήματα Πληροφορικής – Information Systems», το οποίο διδάσκεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.


Σε δηλώσεις του πριν την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε τη δέσμευση του Υπουργείου να αξιοποιήσει τη γνώση που παράγεται στα Πανεπιστήμια του τόπου και να επενδύσει στη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού, στις εφαρμογές της έρευνας και στις νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο Υπουργείο, ειδικό Γραφείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με στόχο την άντληση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την ενίσχυση της συνεργασίας με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου. Αναφέρθηκε επίσης σε νέες δυνατότητες που θέλει να εκμεταλλευτεί το Υπουργείο, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και την αξιοποίηση ευκαιριών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προγραμμάτων τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στη νέα πολιτική θετικών κινήτρων που έχει εγκαινιάσει το Υπουργείο, βασικός πυλώνας της οποίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς να κρατηθούν κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, μέσα από την προσφορά προγραμμάτων εξ αποστάσεων φοίτησης, καθώς και την παροχή δυνατοτήτων ενημέρωσης για ακαδημαϊκά προγράμματα και ευκαιρίες που προσφέρονται. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει εγκαινιαστεί φέτος ο θεσμός των «Μερών Σταδιοδρομίας». Ο κ. Υπουργός επανέλαβε επίσης την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στην λειτουργία από το 2016, Σχολής Εθνικής Άμυνας, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την προσφορά τακτικών αλλά και εξειδικευμένων προγραμμάτων για το μόνιμο προσωπικό.


Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα αποδώσει επειδή, όπως τόνισε, ανταποκρινόμαστε σε ένα κάλεσμα της ίδιας της κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια, υπέδειξε, δεν μπορεί να είναι ερμητικά κλεισμένα στο χώρο τους, στα γραφεία τους, στα εργαστήριά τους, αλλά ακριβώς πρέπει να δημιουργούν συνθήκες που να βοηθούν την ίδια την κοινωνία. Σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι η έννοια της ισχύος δεν είναι μόνο αμυντική. Η έννοια της ισχύος περιλαμβάνει τρεις μεγάλες διαστάσεις, ανέφερε, την άμυνα, την οικονομία και τη γνώση. Ο συνδυασμός και τριών αυτών παραμέτρων δημιουργεί την πραγματική ισχύ σε μια χώρα, κατέληξε ο κ.Γουλιάμος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Άμυνας, υπογράμμισε το άνοιγμα του πανεπιστημίου προς την κοινωνία, ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα εγκαινιαστεί σε λίγες βδομάδες ένα από τα 100 κέντρα καινοτομίας της Microsoft ανά τον κόσμο.



Την ίδια μέρα, στο «Π.Ν.Μ. ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Πάνο Λασκαρίδη.

Μέσω του Μνημονίου, προβλέπεται να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων με σκοπό  την προώθηση και πραγματοποίηση από κοινού δραστηριοτήτων, για την προαγωγή και την διάδοση του πολιτισμού, καθώς και την ανάπτυξη διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών, όπως:

-         Σχεδιασμός και συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ, του ΕΣΠΑ, της UNESCO αλλά και των διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων.

-         Δημιουργία ψηφιακού Ιστορικού και Πολιτιστικού Αρχείου/ Διαδικτυακής Εγκυκλοπαίδειας, με ειδικές αναλύσεις και σχόλια και επί θεμάτων, που άπτονται των ΕΔ και του ΠΝ.

-         Συνδιοργάνωση πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων καθώς και άλλων συναφών δραστηριοτήτων και δρώμενων με στόχο, την ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου και της ιστορίας του ΠΝ και των ΕΔ, ιδιαίτερα στους μαθητές και τους νέους.

-         Οργάνωση εκθέσεων συλλεκτικών αντικειμένων, ευρημάτων και ενάλιων αρχαιοτήτων.

-         Διοργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών θεματικών δραστηριοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: