Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Επιθεώρηση Διοικητή Συγκροτήματος Μάχης «HELBROC» στην Κύπρο


Στις 07 Μαΐου 2015, ο Διοικητής του Συγκροτήματος Μάχης «HELBROC», Ταξίαρχος Δεμέστιχας Πέτρος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, όπου και επιθεώρησε τα Τμήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς που συμμετέχουν στο Συγκρότημα Μάχης.

Ο Σχηματισμός Μάχης ΕΕ HELBROC (EU HELBROC BATTLEGROUP) είναι η Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσης. Είναι ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή άλλων κρατών σε μικρότερη αναλογία. Στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να  μπορούν να εκτελέσουν αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από τη λήψη απόφασης της ΕΕ, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.


Το Νοέμβριο του 2006 στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης, από τους ΥΕΘΑ των συμμετεχουσών χωρών: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία. Από τα αρχικά των χωρών αυτών δημιουργήθηκε το όνομα HELBROC. Προ 4ετίας  δήλωσε επιθυμία συμμετοχής και η Ουκρανία και η συμμετοχή της έγινε δεκτή.

Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.


Ο Σχηματισμός Μάχης, που είναι οργανωμένος με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα, τελεί σε φάση προετοιμασίας και ετοιμότητας κάθε 2 χρόνια από το 2007 και έχει ήδη προβλεφθεί η ενεργοποίησή του μέχρι και το 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας Διακλαδικής και Πολυεθνικής άσκησης κάθε 2 χρόνια, στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων συσκέψεων και σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, με συμμετοχή προσωπικού από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και από το EUMS (Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: