Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ευρώπη:Ο Villas - Boas κουράζει τη Zenit


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ώστε πιστεύετε ότι η Chelsea είναι βαρετή; λοιπόν, τότε προφανώς δεν έχετε δει τη Zenit έτσι;
Και οι δύο ουσιαστικά έχουν κατακτήσει τη κορυφή στα πρωταθλήματα τους στην δεύτερη χρονιά τους. Όπως ο Jose Mourinho στη Chelsea έτσι και ο πρώην βοηθός του Andre Villas - Boas κριτικάρεται στη Ρωσία για το τρόπο που παίρνει το πρωτάθλημα με τη Zenit. Ακριβώς όπως και ο μέντορας του, ο ίδιος δεν έχει συμπάθειες σε πολλούς ποδοσφαιρικούς κύκλους. Όμως σε αντίθεση με τον Special One ο οποίος έχει αγαπηθεί στο “Stamford Bridge”, υπάρχει η αίσθηση ότι ο 37άχρονος τεχνικός δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των οπαδών της ομάδας του.

Ενώ η Zenit, όπως η Chelsea σαφώς είναι η πιο συνεπής ομάδα του Ρωσικού πρωταθλήματος,η εστίαση της να παίρνει μόνο το νικητήριο αποτέλεσμα στα παιχνίδια και οι επιδόσεις της στην Ευρώπη άφησαν πολλά πίσω που έπρεπε να γίνουν. Με τη πρώτη ματιά τα στατιστικά της Zenit είναι απολύτως φυσιολογικά με τα 52 τέρματα σε 25 αγώνες πρωταθλήματος. Ωστόσο, τα 12 από αυτά τα πέτυχαν στις δύο πρώτες αγωνιστικές όταν οι “γίγαντες” της Gazprom διέλυσαν τη νεοφώτιστη Arsenal Tula(4-0) και τη Torpedo Moscow(8-1).

Καθώς η χρονιά προχωρούσε η προσέγγιση του Villas - Boas γινόταν όλο και πιο παθητική. Παρά το γεγονός ότι έχει τις καλύτερες επιθετικές επιλογές στο πρωτάθλημα, η Zenit συνήθως παίζει πολύ αμυντικό ποδόσφαιρο από τη στιγμή που προηγείται. Επτά από τις 18 νίκες επιτεύχθηκαν με το επίφοβο 1-0, συμπεριλαμβανομένου της πολύ σημαντικής εκτός έδρας νίκης στη περσινή πρωταθλήτρια CSKA Moscow το Νοέμβριο, όταν οι “αγύρτες” “πάρκαραν το λεωφορείο” μετά το εξαιρετικά τυχερό γκολ του Javi Garcia στο έβδομο λεπτό.

Ενώ παρακολουθούσες τη Zenit στο δεύτερο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα οι καθυστερήσεις τους ήταν μερικές φορές τόσο αστείες γιατί “φώναζαν”. Ένα πολύ παρόμοιο σκηνικό το συναντήσαμε κατά την επόμενη επίσκεψη το Μάρτιο στο “khimki Arena” για να αντιμετωπίσουν τη Dinamo Moscow. Οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος κέρδισαν 1-0 πάλι χάρη σε ένα γρήγορο γκολ του ολοένα και εξαιρετικού δεξιού μπακ Igor Smolnikov. Απίστευτα, ήταν το μοναδικό σουτ στην εστία που κατάφεραν οι δύο ομάδες να επιχειρήσουν κατά τη διάρκεια του ενενηνταλέπτου.

Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται ακόμη και απέναντι σε κατώτερους αντιπάλους. Τον περασμένο μήνα όταν προηγήθηκε με 2-1 της Terek Grozny για παράδειγμα, ο Alex Witsel σπαταλούσε τον επιπλέον χρόνο καθυστερήσεων καλύπτοντας τη μπάλα γύρω από το σημαιάκι σχεδόν σαν να χόρευε. Αυτό δεν δούλεψε όταν η Torpedo - ομάδα που το καλοκαίρι τη διέλυσε με οκτώ τέρματα - ισοφάρισε λίγες στιγμές πριν το τελευταίο σφύριγμα. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν στους “16” του Ρωσικού κυπέλλου η Arsenal Tula έκανε το 2-0, 2-2 στο τελευταίο 15άλεπτο και εν τέλει να προκριθεί στη παράταση, με την άμυνα της Zenit τις περισσότερες να μην είναι σταθερή με τον αγέρωχο Ezequiel Garay να κάνει κουμάντο.


Το επίπεδο επιτυχίας ήταν φυσικά πολύ χαμηλότερο έναντι ποιοτικότερων αντιπάλων στην Ευρώπη. Στο Champions League η Zenit κληρώθηκε σε έναν διαχειρίσιμο όμιλο με τις Monaco, Bayer Leverkusen και Benfica, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να βρει δίχτυα τέσσερις φορές σε έξι αγώνες. Το ένα γκολ ήταν αρκετό να κερδίσει δύο φορές τους “αετούς” της Λισσαβόνας, παιχνίδια που ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τον Andre Villas - Boas ο οποίος έφτιαξε το όνομα του στη Porto, αλλά έχασε και στους δύο αγώνες με την επιθετική μηχανή των Γερμανών και δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο γκολ απέναντι στη συμπαγή άμυνα των Γάλλων.


Η αποτυχία ήταν έντονη όμως η πτώση στο Europa League τουλάχιστον επέτρεψε στους οπαδούς να ονειρεύονται τη κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί και η Zenit έπρεπε να αποκλειστεί από τη Torino στη φάση των “16”, όταν ύστερα από μια μάλλον τυχερή νίκη με 2-0 στο “Petrovsky Stadium” ο Villas - Boas “πάρκαρε το λεωφορείο” ξανά στον επαναληπτικό της Ιταλίας δίχως να έχει κανένα σουτ στην εστία. Ο Πορτογάλος πρέπει να ευχαριστήσει τον τερματοφύλακα του Yuri Lodygin που η “Granata” έβαλε μόνο ένα γκολ στις καθυστερήσεις επειδή θα μπορούσε εύκολα να βάλει άλλα πέντε.


Το ίδιο λάθος της στοίχισε με τη Sevilla στα προημιτελικά. Η Zenit πήρε το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο όμως στο δεύτερο δεν πέρασε το κέντρο και τελικά δέχθηκε δύο τέρματα που τα άξιζε πλήρως η γηπεδούχος η οποία έφτασε τα 22 κόρνερ μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Στον επαναληπτικό της Αγίας Πετρούπολης η Ρώσικη ομάδα ήταν αυτή που έμεινε πίσω στο σκορ, αλλά με μια εξαιρετική απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο για λίγα λεπτά δεν πήγε το ματς στη παράταση.


Αν το δυναμικό τους είναι τόσο θεαματικό γιατί το επιδεικνύει τόσο σπάνια; γιατί το παιχνίδι της Zenit βασίζεται στα αμέτρητα σουτ από απόσταση του Hulk και ενίοτε τις έξυπνες πάσες από τον Danny; που είναι η ομαδική δουλειά όσον αφορά το ανησυχητικό επιθετικό ποδόσφαιρο; συνήθως πουθενά.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι σκέφτεται σχετικά με αυτό ο προπονητής όμως ο Villas - Boas προτιμά να μη συζητά τη τακτική του. Αντιθέτως είναι περισσότερο απασχολημένος με το να επικρίνει τους διαιτητές. Τις περισσότερες φορές ο προπονητής της Zenit ισχυρίζεται ότι η ομάδα του - που υποστηρίζεται από τον μεγαλύτερο οικονομικό κολοσσό της χώρας - είναι θύμα άδικων αποφάσεων. 

Για παράδειγμα ο Πορτογάλος τεχνικός κατηγόρησε τους “άνδρες με τα μαύρα” και στις δύο ήττες απέναντι στη Bayer Leverkusen, δηλώνοντας μετά το φιάσκο στο “Petrovsky Stadium” ότι ο Ισπανός Alberto Undiano Mallenco δεν κάνει για το επίπεδο του Champions League. Αυτή ήταν η δικαιολογία και στη λευκή ισοπαλία με τη Spartak Moscow το Σεπτέμβριο και ο κατάλογος συνεχίζεται.


Στη συνέντευξη Τύπου μετά την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με τη Rubin Kazan ο Villas - Boas δήλωσε:«Τα πολλά φάουλ στον Hulk πέρασαν απαρατήρητα από τον διαιτητή. Οι ποδοσφαιριστές μας δεν προστατεύονται και το γκολ που δεχτήκαμε ήταν οφσάιντ όμως έχουμε συνηθίσει σε όλα αυτά». Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος πιστεύει ότι η στάση του είναι λανθασμένη ο Πορτογάλος αντέδρασε οργισμένα κατηγορώντας τον Τύπο για ανικανότητα και στη συνέχεια αποχώρησε. Όπως ήταν αναμενόμενο με μια τέτοια επιρροή οι παίκτες της Zenit συχνά διαμαρτύρονται στους διαιτητές. Όταν βρίσκονται μπροστά στο σκορ είναι μια από τις αγαπημένες τους τακτικές για να ξοδέψουν τον χρόνο και αυτό φαίνεται άσχημα στα μάτια των οπαδών.


Αν όλη αυτή η αρνητικότητα δεν ήταν αρκετή, ο Villas - Boas σαφώς δεν είναι στην ίδια σελίδα με τους δύο πιο αγαπημένους βετεράνους αστέρες της Zenit Andrey Arshavin και Aleksandr Kerzhakov. Ενώ η κατάσταση του πρώτου είναι πράγματι ερωτηματικό, ακόμα και αν τα πήγε άψογα ως σέντερ φορ και σκόραρε στη νίκη με 3-2 επί της Dinamo Moscow, ο πρώτος είναι σαφώς σε πολύ καλή κατάσταση και ανυπομονεί να ξεκινήσει.

Αυτό ήταν εμφανές όταν ο Villas - Boas έβαλε πολύ αργά τον έμπειρο επιθετικό στο παιχνίδι εναντίον της Rubin Kazan και αυτός έφτασε πολύ κοντά στο γκολ όταν το σουτ του χτύπησε στο δοκάρι. Η συγκεκριμένη εμφάνιση του όσο περίεργο και αν διαβαστεί ήταν η τελευταία στο πρωτάθλημα από το Νοέμβριο του 2014. Οι οπαδοί οργάνωσαν ακόμα και μια διαμαρτυρία υποστήριξης στις κερκίδες προς τον Kerzhakov,ο οποίος έχασε τη θέση του στην Εθνική ομάδα ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρόνου συμμετοχής.

Ο Arshavin επίσης έχει μείνει στο περιθώριο πραγματοποιώντας μόνο δύο συμμετοχές το 2015 όπου διήρκεσαν μόλις επτά λεπτά συνολικά. Όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα μετά τη λευκή ισοπαλία με τη Kuban ο Villas - Boas απάντησε απλά: «Κάνω αλλαγές όταν βρω τη κατάλληλη ευκαιρία και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες άλλων». Κατά καιρούς φαίνεται ότι ο πρώην προπονητής της Chelsea και της Tottenham θέλει να τσιγκλάει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αν αυτός είναι ο στόχος του κάνει μια πολύ καλή δουλειά.


Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στην Sport Express, ο πρώην επιθετικός της Zenit Boris Chukhlov - που ήταν μέρος της ομάδας που κατέκτησε το πρώτο ιστορικό πρωτάθλημα το 1984 - υποστήριξε ότι: «Ο Villas - Boas είναι ο χειρότερος προπονητής της Zenit στη πρόσφατη ιστορία της. Δεν θέλω να μιλήσω για αυτόν. Τα παιχνίδια του είναι απαίσια. Τα αποτελέσματα τα παίρνει όμως όλο το παιχνίδι του βασίζεται στις ενέργειες του Hulk και του Danny. Γίνεται προφανές ότι υπάρχουν λιγότεροι οπαδοί στις κερκίδες όσο περνάει ο καιρός. Καταλαβαίνω ότι ο Boas έχει μάθει από τον Mourinho ωστόσο οι ομάδες του Mourinho δεν καταστρέφουν μόνο,είναι ικανές να παίξουν και θεαματικό ποδόσφαιρο. Η Zenit το μόνο που κάνει είναι να βασανίζει τους οπαδούς της».


Σε ένα γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από την Sport Express, οι οπαδοί της Zenit κλήθηκαν να βγάλουν το καλύτερο ξένο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Dick Advocaat - ο οποίος κατέκτησε το πρώτο Ρώσικο πρωτάθλημα το 2007 και το κύπελλο UEFA το 2008 - ήταν ο μεγάλος νικητής συγκεντρώνοντας το 48% των ψήφων. Ο Vlastimil Petrzela, ο αγαπητός Τσέχος που δούλεψε στην προ - Gazprom εποχή στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήρε το 22%. Ο Luciano Spalletti, του οποίου η δημοτικότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση προς το τέλος της - ως επί το πλείστον - επιτυχημένες περιόδου του επιλέχθηκε από το 10% των οπαδών.


Ο Villas - Boas - ο οποίος είναι έτοιμος να πάρει το πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά - έλαβε μόλις το 5% των ψήφων. Αυτό τα λέει όλα. Ένας ξένος μπορεί να εκπλαγεί όταν το διαβάσει όμως ο Πορτογάλος δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις μέρες μας, ούτε στην Αγία Πετρούπολη ούτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Ρωσία. 

Εν κατακλείδι σε σύγκριση με τη Zenit του η Chelsea είναι εξαιρετικά διασκεδαστική στο μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: