Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η Targu Mures είναι κοντά στο να γίνει μια από τις πιο απίθανες πρωταθλήτριες ποδοσφαίρου


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πρόκειται για μια μικρή, νεοφώτιστη ομάδα που αναμενόταν να παλέψει για τη μάχη του υποβιβασμού με μια μάζα ηλικιακά μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Μέχρι το Δεκέμβριο απολύθηκαν δύο προπονητές της όπως και αποχώρησε ο Γενικός Διευθυντής του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής διακοπής βρέθηκε πολύ κοντά να πουλήσει το καλύτερο υποσχόμενο ταλέντο της. Ο πιο γνωστός της παίκτης ήταν υποτονικός και παραλίγο να λύσει το συμβόλαιο του. Ο πρώτος της σκόρερ είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου της αντιπάλου της. Για πέντε μήνες φέρεται να παρέλειψε να πληρώσει τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, ενώ πριν ξεκινήσει η χρονιά οι πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Ρουμανίας ανήλθε στο 151,00.


Ο λόγος για τη Targu Mures, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του να γίνει μια από τις απίθανες πρωταθλήτριες ποδοσφαίρου που έχουμε συναντήσει ποτέ στον κόσμο. Ο τρέχων σύλλογος ιδρύθηκε το 2008 πάνω στα ερείπια του προκατόχου της όπου δημιουργήθηκε με το ίδιο όνομα αφού χρεοκόπησε. Ποτέ δεν έχει κατακτήσει κανένα τίτλο σε όλη την ιστορία της. Τη περασμένη χρονιά η Targu Mures είχε μάλλον μια μέτρια πορεία στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο ανέβηκε μέσω των πλέι - οφ ανόδου έχοντας 10 νίκες και έξι ήττες σε 20 αγώνες. Η πίστωση πήγε στον προπονητή Adrian Falub, ο οποίος διορίστηκε τον Απρίλιο του 2014 και πέτυχε ένα νέο προσωπικό ρεκόρ στη Ρουμανία με τέσσερις ανόδους στο βιογραφικό του, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης με τη Targu Mures ξανά το 2010.


Αρχικά η μόνη της φιλοδοξία ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού. Δεν είναι εύκολο με δεδομένο το γεγονός ότι το πρωτάθλημα είναι έτοιμο να περικοπεί την επόμενη χρονιά, με τις έξι από τις 18 ομάδες να υποβιβάζονται. Ωστόσο, ο Falub απροσδόκητα απολύθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι η Targu Mures απέδιδε καλύτερα από το αναμενόμενο και την έφτασε στην έκτη θέση. «Με είπαν ότι η ομάδα δεν εμφάνιζε καλό πρόσωπο» δήλωσε με έκπληξη ο προπονητής σε συνέντευξη του στη Prosport.


Ο Cristian Pustai προσλήφθηκε ως διάδοχος του, αλλά ποτέ δεν αντάμωσαν καλά με το Γενικό Διευθυντή του συλλόγου Daniel Stanciu, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη πρόσληψη του από την αρχή. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν μαζί και το Δεκέμβριο έφυγαν και οι δύο παρά το γεγονός ότι ο πρώτος τους πήγε στη τέταρτη θέση.

Αυτό έγινε όταν η διοίκηση αποφάσισε να αναβαθμίσει το στόχο της. Η ομάδα έπρεπε πλέον να προσπαθήσει να πάρει ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εν τέλει θα διεκδικούσε το τίτλο. Η Steaua Bucurest, η πρωταθλήτρια και η καλύτερη ομάδα στη χώρα, οδηγούσε άνετα τη κούρσα του πρωταθλήματος και η Targu Mures την ακολουθούσε από μακριά έχοντας 13 πόντους διαφορά.


Στην πραγματικότητα δεν ήταν ο βασικός της σκοπός να κυνηγήσει αυτό το στόχο. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση του συλλόγου τους ανάγκασε να πουλήσουν τον 21άχρονο εξτρέμ τους Claudiu Bumba στην Astra Giorgiu για 200.000 ευρώ. Ο νεαρός παίκτες υπέγραψε στη νέα του ομάδα τον Ιανουάριο και ξεκίνησε κανονικά προπονήσεις όμως στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η Astra δεν ήταν σε θέση να καταβάλλει τα χρήματα στην ώρα της και η Targu Mures απαίτησε την ακύρωση της συμφωνίας. Ο Bumba έπρεπε να επιστρέψει και μερικοί οπαδοί αμφισβήτησαν τα κίνητρα του μετά την αποτυχημένη περιπέτεια του.


Ένας άλλος παίκτης που σχεδόν άφησε τη Targu Mures τον Ιανουάριο ήταν ο Ianis Zicu. Ο έμπειρος εξτρέμ θεωρούνταν κάποτε μια πολλά υποσχόμενη προοπτική με την Inter να τον αγοράζει το 2004 όμως δεν έπαιξε καθόλου στο Μιλάνο. Στα 31 του και αφού πέρασε για λίγο διάστημα και από τη Νότιο Κορέα η φυσική του κατάσταση ήταν τραγική και ο σύλλογος αποφάσισε να του δώσει την ελευθέρας του. Ο Zicu έπειτα παρακάλεσε για μια δεύτερη ευκαιρία και υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τη στάση του. Τελικά βγήκαν αληθινά τα λόγια του σκοράροντας πέντε τέρματα μετά τα Χριστούγεννα.


Ο Liviu Ciobatariu πήρε το χρίσμα του τρίτου προπονητή  για αυτή τη σεζόν και 15ου στα τελευταία πέντε χρόνια με τη σταθερότητα να μοιάζει τελείως αδύνατη. Ίσως να τον θυμάστε ως έναν αφανή αμυντικό στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1998, όταν η Ρουμανία κέρδισε την Αγγλία στη φάση των ομίλων, πριν αποκλειστεί τελικά από τη Κροατία στους “16”.

Η προπονητική καριέρα του Ciobotariu ήταν μακριά από την επιφάνεια και η Targu Mures είναι η δέκατη ομάδα που αναλαμβάνει μέσα σε εννέα χρόνια. Λίγοι περίμεναν να  βελτιωθεί και άλλο η ομάδα τους καθώς ήδη είχε πετύχει πολλά. Απίστευτα κατάφερε να το κάνει και περισσότερο μάλιστα.


Το ρεκόρ της Targu Mures το 2015 είναι το λιγότερο εκπληκτικό. Έντεκα νίκες και δύο ισοπαλίες σε 13 αγώνες! ο τοπικός δημοσιογράφος Mihai Andreis είπε στο ESPN:«Απλά παίζουν σαν ομάδα. Ο Ciobotariu κατάφερε να τους κάνει να λειτουργούν ως μονάδα». Η πιο συγκλονιστική μεταστροφή αυτή τη σεζόν επιτεύχθηκε με τον Ousmane N’Doye, τον 37άχρονο Σενεγαλέζο κεντρικό μέσο και μεγαλύτερο αδερφό του επιθετικού της Hull Dame N’Doye. Καθόλου γνωστός για τις ικανότητες του στο σκοράρισμα, ως εκ θαύματος μετατράπηκε στο πιο ισχυρό επιθετικό όπλο της Targu Mures. Σε 20 συμμετοχές έχει πετύχει 12 τέρματα και γίνονται κάποιες περίεργες συγκρίσεις με τον Yaya Toure.

Ο 33άχρονος κεντρικός μέσος Gabriel Muresan - γνωστός πιο πολύ από τη Cluj - βρήκε μια νέα νιότη ζωής μαζί με τον N’Doye μετά από μια απογοητευτική χρονιά στη Σιβηρία με τη Tom Tomsk και εκτελεί εξαιρετικά φάουλ. Ο Bumba παίζει στα “φτερά”, όπως το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Zicu που ξαφνικά έγινε ο αγαπημένος των οπαδών.


Παράλληλα, η Steaua έχει καταρρεύσει εντελώς. Έχοντας πουλήσει τόσο το μέσο της Lucian Sanmartean όσο και τον Πολωνό σέντερ μπακ Lukasz Szukala στην Al-Ittihad της Σαουδικής Αραβίας, όπως και τον πρώτο της σκόρερ Claudiu Keseru στην Al-Gharafa του Κατάρ, δεν κατάφεραν να τους αντικαταστήσουν και η απόδοση της έπεσε κατακόρυφα.

Ξεκίνησε το 2015 με μια ήττα από τη Rapid Bucharest και υπέστη αργότερα τρεις πιο επώδυνες ήττες, με το προβάδισμα της να πηγαίνει στον έναν μόνο βαθμό μπροστά στο παιχνίδι της χρονιάς εναντίον της Targu Mures πριν από δέκα μέρες στο γήπεδο της.

Πριν από τον αγώνα ο N’Doye έφερε τα καινούργια παπούτσια του με το όνομα του ιδιοκτήτη της Steaua Gigi Becali γραμμένο σε ένα από αυτά. Ο Σενεγαλέζος έχει δηλώσει πολλές φορές δημόσια την αγάπη του προς τον Ιταλό επιχειρηματία, και έκανε ακόμα και πάρτι στο σπίτι του όταν απελευθερώθηκε από τη ποινή φυλάκισης του. Παρόλα αυτά ο N’Doye κατά τη διάρκεια της καριέρας του αρνήθηκε τέσσερις προσφορές από τη Steaua για να υπογράψει και έχει ένα απίστευτο ρεκόρ εναντίον της.


Μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, ο N’Doye είχε κερδίσει επτά συνεχόμενες φορές τη Steaua με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Dinamo Bucharest, Astra, Vaslui, Targu Mures), ένα σερί το οποίο χρονολογείται από το 2009. Λίγες μέρες νωρίτερα έκανε τις νίκες οκτώ χάρη σε ένα γκολ από τον Zicu, ο οποίος το γιόρτασε παίρνοντας τη φανέλα του. Ακόμη, έδωσε ένα μήνυμα μετά τον αγώνα λέγοντας ότι:« Η Steaua δεν μπορεί να με νικήσει». Ως αποτέλεσμα η Targu Mures ξεπέρασε τους πρωταθλητές στη πρώτη θέση παίρνοντας και το προβάδισμα των δύο βαθμών.


Το αποτέλεσμα ήταν λίγο αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι στέρησαν ένα πέναλτι στη Steaua και κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι η Targu Mures βοηθήθηκε από τη διαιτησία κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σύμφωνα με τη Gazeta Sportulirol, τα “ψαράκια” είχαν δέκα διαιτητικά λάθη υπέρ τους και κανένα άσχημο σφύριγμα εναντίον τους. Από την άλλη, η Steaua είχε μόνο πέντε λανθασμένες αποφάσεις υπέρ της και δέκα εναντίον της, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη θεαματική κατάρρευση της.

Αυτά δεν είναι τα μόνα αρνητικά πρωτοσέλιδα για τη Targu Mures που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι παίκτες έχουν μείνει απλήρωτοι για πέντε μήνες και οφείλεται στον Muresan το ποσό των 30.000 ευρώ. Παρόλα αυτά δεν επηρεάζουν τα κίνητρα τους και το περασμένο Σάββατο πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη της σεζόν διαλύοντας με 6-1 τη Viitorul Constanta.

Με μόλις τέσσερα παιχνίδια να απομένουν και ένα προβάδισμα δύο πόντων στον βαθμολογικό πίνακα, ο πιο αδύνατος τίτλος θριάμβου που θα συμβεί ποτέ μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Το Φεβρουάριο την έδιναν 101,00 για να κατακτήσει το πρωτάθλημα όμως τώρα η Targu Mures είναι έτοιμη για πρώτη φορά να σηκώσει ένα τίτλο και να γίνει η πρώτη ομάδα στη Ρουμανία που θα ανέβει και θα στεφθεί πρωταθλήτρια την επόμενη χρονιά.

Το συγκεκριμένο κατόρθωμα δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα περίφημα επιτεύγματα της Nottingham Forest το 1978 ή της Kaiserslautern το 1998. Είναι σαν η Reading να κατακτά τη Premier League ή ακόμη πιο απίστευτο από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: