Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κυκλαδικά ειδώλια στην Ηπειρωτική Ελλάδα, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο


Σε συνέχεια του περσινού συνεδρίου «Κυκλαδικά ειδώλια με γνωστή ανασκαφική προέλευση», στο οποίο κορυφαίοι μελετητές και ανασκαφείς των Κυκλάδων παρουσίασαν ένα μεγάλο αριθμό νέων και παλαιών Κυκλαδικών ειδωλίων και τις ανασκαφικές τους συνάφειες, η Μαρίζα Μαρθάρη, ο Colin Renfrew και ο Michael Boyd, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), στις 25-26 Μαΐου 2015 διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα: «Κυκλαδικά ειδώλια με γνωστή ανασκαφική προέλευση πέρα από τις Κυκλάδες: Ηπειρωτική Ελλάδα, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο».

Φέτος θα παρουσιαστούν ευρήματα της ίδιας σημασίας πέρα από τις Κυκλάδες. Οι περιοχές που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν την Αττική, την Εύβοια, την Αργολίδα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου. Παράλληλα θα γίνουν και κάποιες συγκρίσεις με ειδώλια από τη δυτική Μικρά Ασία.

Η Πρωτοκυκλαδική γλυπτική είναι ένα πεδίο έρευνας που προκαλεί μεν τον θαυμασμό αλλά δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής. Πολλές πρόσφατες και παλαιότερες ανασκαφές, στις οποίες βρέθηκαν Κυκλαδικά ειδώλια, είναι αδημοσίευτες και ορισμένες από τις μελέτες που έγιναν έχουν δεχθεί κριτική ότι προσεγγίζουν τα αντικείμενα αυτά μόνον ως έργα τέχνης χωρίς να δίνουν προτεραιότητα στα ανασκαφικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: