Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ημερίδα για το αρχαίο σύστημα ύδρευσης του Πειραιά


«Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (Αίθουσα Τελετών Κτηρίου Διοίκησης).


Τα έργα ύδρευσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς» αποτελούν αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Περιλαμβάνουν φρέατα, υπόγειες δεξαμενές, ενωτικές σήραγγες και υδραγωγείο. Κατασκευάστηκαν σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους που συμπίπτουν με αντίστοιχες αλλαγές στις κοινωνικές δομές και στην οργάνωση της πόλης, ώστε να καλύπτουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες υδροδότησης, με εναλλακτικές τεχνικές και επεμβάσεις στα προϋπάρχοντα έργα.


Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της ημερίδας: «Η κατανόηση της λειτουργίας του αρχαίου υδροσυστήματος και η εξέλιξή του μέσα στο χρόνο συνδέεται με ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τεχνικό κόσμο, όπως η αειφορία των κατασκευών, η ευφυής αξιοποίηση περιορισμένων υδατικών πόρων και η τροποποίηση υπαρχόντων συστημάτων ώστε να ανταποκρίνονται σε νέες ανάγκες και διαχειριστικές προτεραιότητες. Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω προσέγγιση της κοινωνικής λειτουργίας και φωτίζει πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση και συνέργεια πολλών γνωστικών πεδίων σε μία υπό εξέλιξη έρευνα που επιδιώκει να αποτελέσει έναν διαρκή διάλογο παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, ανοιχτό σε εναλλακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: