Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Bournemouth: Η ομάδα που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι σκηνές τρέλας της Δευτέρας στο “Bijou Dean Court” της Bournemouth ήταν η άρση του τι συγκλονιστικό είχε γίνει.
Ο Eddie Howe, γέννημα θρέμμα και νυν προπονητής του συλλόγου αποκάλυψε πώς απέβαλλε την πίεση της ανόδου από την ομάδα του: «Ειλικρινά δεν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αυτό. Δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι είναι δυνατό. Δουλεύαμε κάθε μέρα, σε κάθε παιχνίδι και δεν κοιτούσαμε μπροστά, αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση μου».

Ένα μαθηματικό θαύμα, μια κάλυψη διαφοράς 19 γκολ από τη Middlesbrough θα αποτρέψει τη μικρότερη χωρητικότητα γηπέδου στην ιστορία της Premier League να φιλοξενήσει τη Chelsea και τη Manchester United. Το στάδιο της Bournemouth χωράει 12.000, με τη παλιά έδρα της Southampton “The Dell” το οποίο έκλεισε το 2001 να φτάνει μόνο κοντά του με τους 15.000.


Μια παραθαλάσσια πόλη στο παρελθόν, γνωστή για τα ψάρια και τα τσιπς, τις ξαπλώστρες σε μια παραλία με βότσαλα. Ένας παράδεισος για τους ηλικιωμένους πολίτες θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά μετά από 125 χρόνια ομάδες στη κορυφαία κατηγορία. Η Bournemouth με το παρατσούκλι “κεράσια”, είναι ένας σύλλογος του οποίου η ανύψωση του χρωστάει πολλά στην επένδυση ενός ξένου ευεργέτη, του Ρώσου μεγιστάνα Maxim Demin. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος περιορίζεται μόνο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς πριν από επτά χρόνια οι οπαδοί παρενέβησαν για να εμποδίσουν την εξαφάνιση, ανασύροντας το σύλλογο από μια χρεοκοπία που οδήγησε σε ποινή 17 βαθμών και στον υποβιβασμό στη League 2.


Ο Howe είναι ένας προπονητής που ακούγεται για πολλές δουλειές στη Premier League και πρόσφατα έχει συνδεθεί με την επικείμενη κενή θέση στη West Ham. Στα 37 του, ο ίδιος ήδη διαθέτει πολλή εμπειρία έχοντας λάβει τα ηνία στα 31 του, ύστερα από ένα τραυματισμό στο γόνατο που τερμάτισε τη καριέρα του στα 29.

Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής αμυντικός ο οποίος μεγάλωσε στη πόλη μετά τη μετακίνηση του εκεί στην παιδική του ηλικία, ο Howe ήρθε μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας και πραγματοποίησε 202 συμμετοχές πριν πάρει μεταγραφή στη Portsmouth το 2002. Αφού απέτυχε να εγκατασταθεί στους “Pompeys”, οι οπαδοί πήραν μια πρωτοβουλία να μονιμοποιήσουν την επιστροφή του στο “Dean Court” το 2004.


Ο τραυματισμός ΄- που τον περιόρισε στις 69 εμφανίσεις σε διάστημα τριών ετών - τον ανάγκασε να ξεκινήσει μια καριέρα προπονητή, πρώτα ως βοηθός του Kevin Bond και έπειτα να τον αντικαθιστά ως προσωρινός πριν πάρει τη δουλειά σε μόνιμη φάση. Η προπονητική καριέρα του Howe μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζεται στο μοτίβο της ποδοσφαιρικής του.

Ήταν ο άσωτος υιός που έφυγε από το “Dean Court” για νέα βοσκοτόπια. όταν ο ενάμιση χρόνος διαχείρισης στη Burnley  ολοκληρώθηκε με τη νοσταλγική επιστροφή του στο Dorset τον Οκτώβριο του 2012. Μπορεί να έρθει ξανά η στιγμή που να φύγει από τις ανέσεις της οικογένειας του, αλλά ο σύλλογος σήμερα είναι χτισμένος και καθορισμένος στην εικόνα του.


Τη περασμένη εβδομάδα μπροστά από το παιχνίδι με τη Bolton ο Howe κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη σεζόν 2008/2009, όταν η Bournemouth βρέθηκε ένα βήμα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ο Steve Fletcher, πρώην επιθετικός και νυν επικεφαλής του συλλόγου στις μεταγραφές σημείωσε το νικητήριο τέρμα εναντίον της Grimsby αποφεύγοντας τον υποβιβασμό στη Conference.

«Σκέφτηκα τις ολέθριες συνέπειες και δεν ήθελα να είμαι ο άνθρωπος που θα πήγαινε την ομάδα στη λήθη». Υπενθύμισε ο Howe, ο οποίος ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί στη Premier League θα μείνει στην ιστορία καθοδηγώντας μια μικρή περιοχή στη κορυφαία κατηγορία παίζοντας ένα επιθετικό και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο.


Ο Howe, για τους πάντες ένας ηρωικός χαρακτήρας, παραδέχτηκε ότι η Bournemouth θα εξακολουθούσε να έπαιζε στις κατώτερες κατηγορίες αν δεν υπήρχε ο Demin. Ο πρώην πρόεδρος και μεγιστάνας ακινήτων Eddie Mitchell χτύπησε “χρυσό” στη φιλία του με τον Demin. Ενώ του έχτισε ένα σπίτι για πέντε εκατομμύρια λίρες, ο Ρώσος επιχειρηματίας έβαλε χρήματα που επέτρεψαν στη Bournemouth να πετάξει πέρα από τα ύψη, ύστερα από την αιώνια αστάθεια της στις μικρές κατηγορίες.

Ο Demin - ο οποίος τρέχει τα πετροχημικά Wintel - διατηρεί ένα πολύ χαμηλό δημόσιο προφίλ και αρνείται όλες τις αιτήσεις για συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Πήρε το 50% των μετοχών του συλλόγου από τον Mitchell το 2011, αγοράζοντας το άλλο μισό δύο χρόνια αργότερα από τον Jeff Mostyn, νυν πρόεδρο των “κερασιών”.

Τη σεζόν 2012/2013 χρηματοδότησε την άνοδο της Bournemouth στη Championship ως η πιο πολυδάπανη ομάδα της League One, έχοντας μια χασούρα 16 εκατομμυρίων λιρών συμπεριλαμβανομένου και ενός δανείου 9 εκατομμυρίων από έναν υποστηρικτή. Πρώτη φορά στη Championship ο Demin διατήρησε το ξόδεμα πόρων, τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα στη Bournemouth να ανταγωνίζεται με μεγαλύτερους συλλόγους με πολύ βαρύτερες πύλες και πιο προσοδοφόρες χορηγίες, καθώς και εκείνων που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα έσοδα από το “αλεξίπτωτο” υποβιβασμού που παρέχεται από τη Premier League.

«Δεν μπορείς να πας πουθενά σε αυτό το επίπεδο χωρίς επενδύσεις. Δεν έβαλε όμως μόνο χρήματα στο σύλλογο, αλλά επίσης είχε τη διορατικότητα και τη καινοτομία να προσπαθήσει να βελτιώσει τα πράγματα εντός και εκτός γηπέδου». Τάδε έφη Eddie Howe για τον εργοδότη του.


Τον Δεκέμβριο το κλαμπ πέρασε το πρώτο πλήρη οικονομικό έλεγχο κάτω από τους νέους κανόνες της Football League και ο Howe μπορούσε άνετα να προσθέσει δύο ακόμα παίκτες υψηλής ποιότητας όπως ο επιθετικός της Coventry Callum Wilson για τρία εκατομμύρια λίρες το περασμένο καλοκαίρι. Κράτησε το πολυπόθητο μέσο Harry Arter και πήρε δανεικούς ποδοσφαιριστές επιπέδου Premier League όπως ο τερματοφύλακας Artur Boruc από τη Southampton και ο επιθετικός Kenwyne Jones από τη Cardiff.

Η άνοδος θα επιτρέψει επιπλέον δαπάνες και οι κινήσεις θα γίνουν να προστεθούν στο ήδη ταλαντούχο υλικό της ομάδας, ενώ στο γήπεδο θα μπούνε άλλα 2.000 καθίσματα που θα επεκτείνουν σε πρώτη φάση τη χωρητικότητα στις 18.000. Η Bournemouth δεν αναμένεται να ακολουθήσει τη φειδωλή πολιτική της Burnley στη μεταγραφική αγορά που είχε αυτή τη χρονιά, και αν η κουβέντα πηγαίνει στο μέλλον από τώρα γιορτάζει τη προσπάθεια της που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ένα παιχνίδι νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Ο Howe πέρασε το Σάββατο του κατασκοπεύοντας τη Charlton(αντίπαλος της Bournemouth τη τελευταία αγωνιστική), ενώ τόσο η Middlesbrough όσο και η Norwich άφηναν βαθμούς στις έδρες των Fulham και Rotheram αντίστοιχα στη προσπάθεια τους για την απευθείας άνοδο. Ο αρχηγός Tommy Elphick προσπάθησε να αποσπάσει τη προσοχή του περνώντας ένα απόγευμα βλέποντας ιπποδρομίες παρά την καθιερωμένη εκπομπή του Sky Sports κάθε Σάββατο “Soccer Saturday” όπου δείχνει ζωντανά τα αποτελέσματα από όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας.


Την ώρα του τσαγιού η Bournemouth χρειαζόταν μια νίκη σε έναν από τους δύο αγώνες της. Μια πόλη που είχε πάθει έμμονη ιδέα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς χρειαζόταν μια απλή νίκη. Τη Δεύτερα ο Elphick - του οποίου η καριέρα σχεδόν είχε τελειώσει όταν δύο φορές έπαθε ρήξη χιαστών στον αχίλλειο τένοντα του ενώ ήταν στη Brighton - πριν τον αγώνα έτρεξε προς τις δύο εστίες και άγγιξε το κεφάλι του σε κάθε κάθετο δοκάρι.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης ήταν η Bournemouth να κερδίσει με μια τολμηρή απόδοση τη Bolton με 3-0. Η αντίσταση του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων Adam Bogdan δεν κράτησε για πολύ, καθώς οι Marc Pugh, Matt Ritchie και Callum Wilson σκόραραν τρεις φορές και το χόρτο του “Dean Court” με τη λήξη της αναμέτρησης τυλίχθηκε από τους εκστασιασμένους οπαδούς.


«Αυτή η ομάδα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και πραγματικά αξίζει να βρίσκεται κάθε στιγμή στον ήλιο» συμπλήρωσε ο Howe, ο οποίος πρόσφερε και τις ευχαριστίες του στον Demin, στους παίκτες του και στους οπαδούς που κρατούσαν αναμμένες τις φλόγες στις ταραγμένες μέρες του συλλόγου. Η Bournemouth είναι πλέον στη Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: