Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τα βήματα μιας σχέσης έρωτα και αγάπης


του Δημήτρη Βαρσάνη

Όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν με τη πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι μερικές φορές λένε ότι ο σύντροφος τους έχει αλλάξει. “Δεν είναι το πρόσωπο που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια”, όχι δεν είναι. Οι πιθανότητες είναι οι δύο σύντροφοι να έχουν αλλάξει με πολλούς τρόπους. Στα ενδιαφέροντα, στην εμπιστοσύνη και στη στάση τους.
Τα περισσότερα ζευγάρια περνάνε από πολλά στάδια στις σχέσεις τους:

Ερωτευμένος:
Αυτή είναι μια στιγμή που τα ζευγάρια φορούν ροζ γυαλιά και εξιδανικεύεται ο ένας στον άλλον. Δεν μπορούν να περνούν αρκετό χρόνο μαζί και κάνουν ανακωχή σε τυχόν μεταξύ τους διαφορές. Η αγάπη κατακτά τους πάντες.

Αναγνωρίζοντας τις διαφορές:
Τα ζευγάρια πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της σχέσης τους. Αυτό μπορεί να συμβεί γρήγορα στη σχέση τους ή μερικές φορές θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια το πολύ. Τα ζευγάρια αρχίζουν να γνωρίζουν τις  διαφορές μεταξύ τους και γίνονται πιο ρεαλιστικοί ο ένας προς τον άλλον. Τσακωμοί που θα επιδεικνύουν ότι είναι περισσότερο από απλοί εραστές θα συμβαίνουν συχνά.

Η προηγούμενη εμπειρία της αγάπης και σύνδεσης του ζευγαριού πλέον βγαίνει στο προσκήνιο και χρησιμεύει για να διαβεβαιώσει αν η σχέση τους θα επιβιώσει.

Θέλω να γίνω:
Τα περισσότερα ζευγάρια στο τρίτο στάδιο μαθαίνουν πώς να λειτουργούν ατομικά και ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας των δύο συντρόφων πηγαίνει στη δημιουργία της δικής τους ζωής( στην οικογένεια τους, στη δουλειά τους, στα ενδιαφέροντα τους έξω από το σπίτι).
Αυτή είναι συχνά μια στιγμή που η σχέση κινείται μακριά και οι σύντροφοι είναι λιγότερο ερωτευμένοι. Ξέρουν ότι η σχέση τους είναι εκεί και περιμένει και είναι ασφαλές να είναι απασχολημένος με τον έξω κόσμο.

Μαζί από επιλογή:
Η τέταρτη φάση είναι μια διαδικασία εύρεσης ο ένας με τον άλλον ξανά, να αναζητούν μεγαλύτερη οικειότητα και εμβάθυνση στην σχέση τους. Οι σύντροφοι έχουν τώρα μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού τους ως άτομα. Επιλέγουν να είναι μαζί, να είναι εξαρτώμενοι και έμπιστοι κατά καιρούς. Η συγκεκριμένη φάση αντιπροσωπεύει το τέλος της διαδρομής από το να είσαι ερωτευμένος σε “αγάπη”.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ισορροπία μεταξύ του “εγώ” και του “εμείς”. Αυτή η σχέση βασίζεται στην επιλογή και όχι στην εξάρτηση. Δύο σύντροφοι οι οποίοι δεν φοβούνται να είναι ανεξάρτητοι και επιλέγουν να είναι μαζί.


Οι σχέσεις μπορεί επίσης να αλλάξουν:
Αν έρθουν τα παιδιά, και καθώς τα παιδιά θα περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης να φεύγουν τελικά από το σπίτι.
Αν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις
Αν τα αιτήματα και οι ευθύνες εργασίας αλλάζουν
Όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι σταματήσουν από τη δουλειά

 Ορισμένα ζευγάρια αντιμετωπίζουν απροσδόκητες αλλαγές όπως:
Ασθένεια
Αναπηρία
Ανεργία
Όλες οι αλλαγές παρουσιάζουν  τις δικές τους προκλήσεις για τα ζευγάρια όμως είναι πιο εύκολο να τις αντιμετωπίσεις αν η σχέση είναι σταθερή.


Τι χρειάζεται για να κάνετε καλή μια σχέση:
Σεβασμό
Τιμιότητα
Εμπιστοσύνη
Αγάπη
Συντροφιά
Αμοιβαία συναισθηματική υποστήριξη
Οικεία έκφραση
Οικονομική ασφάλεια

Όλα αυτά είναι τα σημαντικά μέρη μιας σχέσης ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: