Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ν. Ξυδάκης: «Δεν θα διεκδικήσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσω της νομικής οδού»


Μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε πως δεν σκοπεύει η Κυβέρνηση να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και σημείωσε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική. Το πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ.

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και τόνισε ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», όμως απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο.


Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».

Όσων αφορά την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εύρημα, όμως λάθος τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η αποκάλυψη του μνημείου, ο οποίος «είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου». Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται σήμερα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: