Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Πώς να έχετε μια καλή και υγιής σχέση με την οικογένεια σας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Εμείς αρχικά μάθαμε για την αγάπη και τη φροντίδα των σχέσεων από τις οικογένειες μας.
Η οικογένεια ορίζεται ως ένα εσωτερικό γκρουπ ανθρώπων με κάποιο βαθμό συγγένειας, είτε μέσω του αίματος, του γάμου ή της  υιοθεσίας. Στην ιδανική περίπτωση κάθε παιδί έχει καλλιεργηθεί, σεβαστεί και μεγαλώσει να φροντίζει για άλλους και να αναπτύξει ισχυρές και υγιείς σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολο να κάνεις και να κρατάς φίλους, αλλά απλά ότι συμμεριζόμαστε το στόχο του να πραγματοποιούμε δυνατές σχέσεις.

Η “οικογένεια” περιλαμβάνει τα αδέρφια και τους γονείς σας, καθώς και οι συγγενείς που δεν μπορείτε να ανταλλάξετε κουβέντες κάθε μέρα, όπως τα ξαδέρφια, τους θείους, τις θείες, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους θετούς γονείς. Αυτοί είναι ίσως οι άνθρωποι με τους οποίους είστε πιο κοντά και που περνάτε το περισσότερο χρόνο. Έχοντας υγιείς σχέσεις με τα μέλη της οικογένεια σας είναι τόσο δύσκολο και σημαντικό.

Οι οικογένειες τον 21ο αιώνα υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και σχήματα. Οι παραδοσιακές, οι μονογονικές, οι αναμειγμένες (περισσότερες από μια οικογένεια μαζί στο ίδιο σπίτι), ακόμα και οι ομοφυλοφιλικές πλέον. Δεν έχει σημασία στο είδος της οικογένειας που θα ανήκεις καθώς πρόκειται να περάσεις από σκαμπανεβάσματα, από καλές και κακές στιγμές.


Πολλές φορές όμως οι οικογένειες γίνονται εμπόδιο στις σχέσεις σας δημιουργώντας θυμό, κακία, δυσπιστία και σύγχυση. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσικά και φυσιολογικά και μερικές οικογένειες τουλάχιστον δεν έχουν εμπειρίες μαζί τους. Η χειρότερη στιγμή για τις περισσότερες οικογένειες είναι κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.

Πραγματοποιώντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους, είναι πιθανό να δημιουργηθούν πιο ευτυχισμένες, πιο σταθερές σχέσεις. Οι οικογένειες πρέπει να είναι μερίδια αμοιβαίας φροντίδας και υποστήριξης, μπορεί να είναι πηγές της δια βίου αντοχής για όλα τα άτομα.


Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να αρχίσει η διαδικασία για τη βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων - ακόμη και αν είναι ήδη καλής ποιότητας - με την ανάπτυξη μερικών απλών ικανοτήτων. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσεις τη σχέση σου, είναι συχνά δύσκολο να το κάνεις αυτό με την οικογένεια σου.

Η οικογένεια σου μπορεί να είναι μια σταθερή παρουσία στη ζωή σου, έτσι ώστε όταν προκύπτει ένα επιχείρημα ή θέμα να φαίνεται δυνατό να το διαχειριστεί. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για την επίλυση συγκρούσεων. Ενώ ίσως φανεί ότι τα αδέρφια και οι γονείς σας είναι γύρω από σας συνεχώς για να σας ενοχλούν, είναι επίσης εκεί και για να μιλήσετε.

Χρησιμοποιήστε τη παρουσία της οικογένειας σας προς όφελος σας. Να επικοινωνείτε μεταξύ σας, να αναπτύσσεται τρόπους για όρια αξίας, καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: