Μια ομάδα επιστημόνων απο το Manchester έφεραν στο φως ένα μικρό μυστικό της «βιομηχανίας» μουμιοποίησης της Αρχαίας Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, υπο την καθοδήγηση της Αιγυπτιολόγου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Lidija McKnight, ακτινογράφησαν - σκάναραν 800 περίπου μούμιες ζώων, κυρίως απο γάτες και κροκόδειλους, όπου ανακάλυψαν πως η πλειοψηφία απο αυτές στο εσωτερικό τους δεν υπήρχε κανένα απολίθωμα απο τα ζώα. Αντίθετα, ήταν παραγεμισμένα με λάσπη, καλάμια, ξύλα και κελύφους αυγών καθώς και με μικρότερα αφιερώματα. Μόνο το ένα τρίτο απο αυτές τις μούμιες των ζώων περιείχε ολόκληρες ή τμήμα απο μούμιες αυτών των ζώων.
Σύμφωνα με την Κα. McKnight, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες μούμιες, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να διατηρούν το σώμα για την μετά θάνατον ζωή, οι μούμιες των ζώων ήταν ένα θρησκευτικό πρόσφορο και είχαν δοθεί ως ευχαριστία ή πρόβλεψη της Θείας βοήθειας.
Πιστεύεται πως οι Αιγύπτιοι θα παρέδιδαν αυτά τα ζώα στους Ναούς για την μουμιοποίηση, κάτι που προσέδιδε πολλά έσοδα. Για να καλύψουν όμως την ζήτηση, πολλές φορές «ψευτο»μουμιοποιούσαν τα ζώα κάτι όμως που σύμφωνα με πολλές πηγές, δεν άφηνε τους ενδιαφερόμενους ευχαριστημένους.
«Η πρώιμη άποψη, για αρκετό καιρό μετά ήταν ότι αυτές οι μούμιες ήταν προϊόντα απομίμησης, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πολύ περισσότερο σε αυτό. Αυτό που είναι πιο πιθανό να είχε σημασία για τους Αιγύπτιους είναι ότι η εξωτερική όψη της μούμιας να ήταν αναγνωρίσιμη απο τους θεούς προς τους οποίους προσφέρόταν» δήλωσε η Κα. McKnight.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου