Ένας προϊστορικός φόνος ήρθε στο φως μετά απο 430.000 χρόνια κατα την διάρκεια ανασκαφών στο σπήλαιο Sima de los Huesos, «Ο λάκος με τα οστά», στην βόρεια Ισπανία. Αρχαιολόγοι υπο την καθοδήγηση του ανθρωπολόγου καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Binghamton, Rolf Quam ανακάλυψαν απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ.
Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα απομεινάρια βρέθηκαν εκεί παραμένει ένα μυστήριο καθώς η μόνη είσοδος στην σπηλιά είναι μια απότομη κατηφόρα - χαράδρα βάθους 13 μέτρων.
Την έντονη προσοχή των επιστημόνων όμως τράβηξε ένα κρανίο, με τον κωδικό Cranium 17, το οποίο αποτελείται απο 52 κρανιακά θραύσματα και κατα την διαδικασία αποκατάστασης αποδείχτηκε πως το συγκεκριμένο κρανίο φέρει δύο μεγάλα τραύματα που προήλθαν από δύο ξεχωριστά πλήγματα από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο.
Οι επιστήμονες αποκλείουν τα θανάσιμα τραύματα να προήλθαν από πτώση του ατόμου (άγνωστο αν ήταν άνδρας ή γυναίκα) και θεωρούν ότι είναι προϊόν σκόπιμης φονικής ενέργειας, πράγμα που καθιστά τη συγκεκριμένη περίπτωση τον αρχαιότερο γνωστό φόνο στην ανθρώπινη (προ)ιστορία.
Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη άλλη μία ένδειξη ότι η φονική βία αποτελούσε μέρος της ζωής των προγόνων μας. Ο φόνος στο ισπανικό σπήλαιο συνέβη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού οι πρόγονοί μας φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.
Επίσης, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανότερο να ευθύνονται για τη συσσώρευση των οστών στο Sima de los Huesos, η οποία υποστηρίζει την ιδέα ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος είναι ίσως και η πρώιμη ένδειξη ταφικών ανθρώπινων συμπεριφορών.
Ολόκληρη την επιστημονική έρευνα μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου