Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Έκθεση για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


«Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17), το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 19.00.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν από τη δρα Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: «Ψάχνοντας για χερσαία μικροαπολιθώματα», «Η μεγάλη λίμνη του Γαβαθά στη ΒΔ Λέσβο», «Ασπόνδυλα ζώα (χερσαία και λιμναία)», «Ψάρια παραπόταμων», «Λιμναία ψάρια», «Αμφίβια», «Ερπετά» και «Μικρά θηλαστικά».

Τα απολιθωμένα ζώα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια. Αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες, εντομοφάγα θηλαστικά, μυωξοί αλλά και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους που έσφυζε από ζωή, αλλά και αμφίβια, ασπόνδυλα και ψάρια που ζούσαν σε μεγάλες λίμνες θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο γεωλογικό χρόνο και θα τους γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους.

Για πληροφορίες: στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: