Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τα «21α Μερκούρεια» ετοιμάζονται


Σε ...θέση αυλαίας ετοιμάζεται να περάσει η μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού, όπως είναι τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ», που διοργανώνει αδιάλειπτα εδώ και 21 χρόνια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενσαρκώνοντας το μεγάλο όραμα της Μελίνας Μερκούρη για επένδυση στον πολιτισμό και την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Οκτώ θεατρικά σχήματα, που θα παρουσιάσουν συνολικά δέκα παραστάσεις, αποτελούν τους φετινούς πρωταγωνιστές του μεγάλου πολιτιστικού θεσμού, που ξεκινά την Τετάρτη 19 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Το διάστημα αυτό στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα συναντηθούν και φέτος τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από όλη την Ελλάδα, όπως επίσης παρόντα θα είναι το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης-Συκεών.

«Στο δήμο μας, η τέχνη και ο πολιτισμός αντιστέκεται, επιμένει και συνεχίζει την προσφορά του στην κοινωνία. Συνεχίζουμε δυναμικά με το ίδιο πάθος και όρεξη γιατί πιστεύουμε στα μεγάλα οράματα, πιστεύουμε στο ρόλο που αέναα διαδραματίζει το πνευματικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ένα τέτοιο μεγάλο όραμα είναι κι αυτό που ο δήμος μας υπηρετεί με συνέπεια κάθε χρόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Όπως τονίζει, «τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’ αποτελούν την αφορμή και το εφαλτήριο πνευματικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωταγωνιστών και πολιτών, αναζητώντας όλοι μαζί τη πνευματική ανέλιξη που μας οδηγούν στο μέλλον». «Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο το μέσο μιας εφήμερης και στιγμιαίας διασκέδασης, δεν είναι μια απλή και ρηχή διαδικασία ψυχαγωγίας κι εκτόνωσης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η πραγματική ψυχαγωγία, δηλαδή η αγωγή της ψυχής. Ιδιαίτερα, δε, το θέατρο, όπως αναδείχθηκε από τους αρχαίους τραγικούς ποιητές, και υπηρετείται από τους σύγχρονους θεατρανθρώπους, είναι το λίκνο που φωτίζει το δρόμο της δημιουργίας και της ανάταξης, είναι ο φάρος που κατευθύνει τα πλοία σε ασφαλή πελάγη», προσθέτει προσκαλώντας όλους στο μεγάλο ραντεβού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των 21ων Μερκούρειων ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: