Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το νερό και η διαχείριση του απο τους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας και Κίνας


Η ανάδειξη του υψηλού βαθμού γνώσης και των μεγάλων επιτευγμάτων σε θέματα χρήσης, διαχείρισης και επεξεργασίας του νερού απο τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και Κίνας ήταν ο βασικός στόχος διεθνούς συμποσίου με τίτλο «Διεθνές Συμπόσιο για τη γνώση και τα επιτεύγματα σε θέματα νερού στους αρχαίους πολιτισμούς Ελλάδας και Κίνας». Το συμπόσιο διοργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο «Yunnan Minzu University» και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kunming της Κίνας, υπό την αιγίδα της UNESCO, στις 7-9 Ιουλίου 2015.

Στόχος του συμποσίου ήταν επίσης η μελέτη των κύριων έργων διαχείρισης των υδάτων στην αρχαία Κίνα και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των ποταμών, των λιμνών, της ύδρευσης, της διαχείρισης ομβρίων, της άρδευσης και αποχέτευσης κ.ά.

Στο πλαίσιο του συμποσίου αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων, με ανταλλαγή φοιτητών και συνδιοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων. «Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου, με σκοπό τη μελέτη και την κατανόηση της ιστορίας των πολιτισμών των δύο χωρών, κυρίως μέσα από τη διαχείριση του νερού. Θα επιδιωχθεί η συνεργασία σε πολλά γνωστικά πεδία, όπως φιλοσοφία, διαχείριση νερών, ανθρωπογεωγραφία, γεωμορφολογία και κοινωνιολογία» τόνισαν οι διοργανωτές.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν με εισηγήσεις o Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, που εκπροσώπησε και το ΑΠΘ, ο Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης και ο Αν. Καθηγητής Κώστας Βουδούρης.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τo Πανεπιστήμιο «Yunnan Minzu» έχει ιστορία 60 χρόνων και καλύπτει επιστημονικά πεδία όπως φυσικές επιστήμες, φιλοσοφία, ιστορία, εκπαίδευση, οικονομικά, πολυτεχνική και καλές τέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: