Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ημέρες μνήμης στην Κύπρο


Με αφορμή την 41η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 τελέστηκε το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015, στο Στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων τεθωρακισμένων, το οποίο διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.


Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ακολούθησε ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Τεθωρακισμένων.


Την Κυριακή πρωί, 19 Ιουλίου 2015, στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και στη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σταυριανάκου» στη Μαλούντα, στη παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.


Το βράδυ, ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των αντιπροσωπειών συνδέσμων-συλλόγων και οικογενειών των αγωνιστών, πεσόντων και αγνοουμένων από την Ελλάδα, στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.


Επίσης, Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρέστη σήμερα 20/7/2015, στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, εις μνήμην των Κυπρίων και Ελλαδιτών πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.


Ενώ, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία έλαβε χώρα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη το εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη τουρκική εισβολή. Το μνημόσυνο τέλεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Του μνημόσυνου προηγήθηκε παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: