Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κύπρος: Συνάντηση υπουργού άμυνας με την Βρετανίδα ομόλογό του



O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου κα Penny Mordaunt και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Ο Υπουργός Άμυνας αφού σημείωσε ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο, τα τελευταία χρόνια, συνεργάζονται εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή, καλωσόρισε τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σε διμερές επίπεδο.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής λόγω της έξαρσης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και των συγκρούσεων, ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων εκείνων των κρατών που επιθυμούν να εργαστούν στη βάση ενός κοινού πλαισίου αρχών υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης.


Ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, ως χώρα μέλος της ΕΕ, σε αυτή την ευαίσθητη γειτονιά και υπέδειξε την ανάγκη ενός πιο ενεργού ρόλου της Ένωσης στον τομέα της πρόληψης του εξτρεμισμού και των συγκρούσεων. Αν αυτό δεν συμβεί σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε οι συνέπειες της αστάθειας θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως προκλήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό της Ένωσης.

Από πλευράς της, η Βρετανίδα Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την Κύπρο ως συνεργάτη και εταίρο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν στην περιοχή και εκτιμά ιδιαίτερα την πολύπλευρη συνεισφορά της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: