Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Σίμος Δανιηλίδης: «Να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση»


Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να παρέμβουν στα αντίστοιχα όργανα της Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας, Σλοβακίας και Φιλανδίας, που πρόβαλαν αντιρρήσεις και αντιστάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το σχέδιο σωτηρίας της χώρας μας, προτείνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστό.

Παρόμοιες επιστολές ο κ.Δανιηλίδης απέστειλε και στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Λάζαρο Κυρίζογλου και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είναι συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).
Όπως τονίζει στις επιστολές του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κάνοντας επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης και των αναγκών, η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλουν να αναλάβουν ευθύνες και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες «ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας της χώρας μας, κάτι που είναι και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής στήριξης και την αντιμετώπιση της κρίσης». 

«Τα συλλογικά μας όργανα, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, προτείνω να αναλάβουν κατεπειγόντως πρωτοβουλία και κλιμάκιά τους, απαρτιζόμενα από τα προεδρεία, από δημάρχους και περιφερειάρχες από όλη την Ελλάδα, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα αντίστοιχα όργανα των τεσσάρων αυτών χωρών. Εκτιμώ ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ταξίδια-αστραπή σε Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Σλοβακία και Φιλανδία, να επιδιώξουμε συναντήσεις με τα αντίστοιχα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης αυτών των χωρών, και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συναδέλφους δημάρχους και περιφερειάρχες, μέσα στο πλαίσιο και των συναδελφικών μας σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης, για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος. Να τους ενημερώσουμε υπεύθυνα και αναλυτικά για τη σύμφωνη γνώμη 251 βουλευτών από τους 300 της Ελληνικής Βουλής, για τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη των 310 και πλέον από τους 325 δημάρχους της χώρας και το 100% των 13 περιφερειαρχών για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης», αναφέρει.

Σκοπός αυτής της άμεσης κινητοποίησης, όπως υπογραμμίζει, είναι η τάχιστη ενεργοποίηση των δημάρχων και περιφερειαρχών των τεσσάρων αυτών χωρών ώστε «να παρέμβουν άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά προς τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων, και των κυβερνητικών και των αντιπολιτευόμενων στο Κοινοβούλιό τους, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις τους και τα Κοινοβούλιά τους να ψηφίσουν και να εγκρίνουν το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας μας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο για να αποφευχθεί η απομόνωση, η καταστροφή και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, αλλά να αποκλεισθεί και κάθε κίνδυνος που απειλεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, το όραμα του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού». 

Ταυτόχρονα, ο Σ.Δανιηλίδης καλεί τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ «να απευθυνθούν άμεσα στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, το CEMR (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών), να ζητήσουν και από αυτό παρόμοια παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, ειδικά προς τις τέσσερις αυτές χώρες που φαίνεται να αντιδρούν στο νέο πρόγραμμα που έχει ανάγκη η χώρα».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών προτείνει στον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου να αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν με την ΠΕΔ Βάδης-Βυρτεμβέργης οι ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Αν.Μακεδονίας-Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Τέλος, με αντίστοιχη επιστολή του προς τον Γιάννη Μπουτάρη, τον καλεί να κινητοποιήσει την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), της οποίας είναι συντονιστής, ώστε «να έρθει άμεσα σε επαφή με αντίστοιχους φορείς της Γερμανίας με στόχο την ενίσχυση του φιλικού κλίματος και της αλληλεγγύης από το γερμανικό λαό και τους φορείς που τον εκπροσωπούν είτε στο Κοινοβούλιο είτε στην κοινωνία».

«Εκτιμώ ότι πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας των χωρών αυτών ότι μια πιθανή απομόνωση της χώρας και αποβολή της από την ευρωζώνη θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για την Τ.Α. και τις τοπικές κοινωνίες που υπηρετεί, και ειδικά τους πολίτες που είναι οικονομικά και κοινωνικά αδύνατοι», καταλήγει στις επιστολές του ο Σ.Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: